Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори с любезен отказ на (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски, като обясни неподкрепата за втория мандат за съставяне на правителство не само с предварителната си принципна позиция, но и с оправданието, че никой друг няма да подкрепи такъв кабинет.

От пресцентъра на ГЕРБ разпратиха резюме на отказа на Борисов.

"Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство”, се казва още в писмото.

"Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание", завършва Борисов.

"В писмото Борисов препотвърди позицията на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепи втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат" - пишат още от ГЕРБ.

Тази сутрин депутатката Деница Сачева бе по-директна: нямало смисъл от повече упражнения по съставяне на правителство в рамките на този кабинет.

Подкрепата на Пеевски за първия мандат бе безпрекословна, докато Пеевски и почетният председател Ахмед Доган не влязоха в открит конфликт (макар Пеевски да твърди, че конфликт няма, а Доган все още да мълчи). Така в деня на гласуването групата на ДПС се разцепи на две: 30 от "кръга Пеевски" гласуваха "за" кабинета, а 14 (после станаха 16) - "против" и "въздържал се".