Северна Македония ще научи, че не е "Македония", ако иска да влезе в ЕС.

Това обяви по време на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той изрази загриженост от решението на новата власт в Скопие да избягва да използва конституционното име на страната, в нарушение на Преспанското споразумение от 2018 г.

"Споразуменията трябва да се спазват, това е нещо, което подчертах на пленарното заседание на НАТО. Вярвам, че всички наши съюзници разбират това. Искаме Северна Македония да предприеме стъпки към европейска интеграция, но това изисква спазване на международното право и споразуменията, които страната е подписала. Вярвам, че по един или друг начин ръководството на Скопие ще разбере това", подчерта Мицотакис. "Във всеки случай Гърция няма да разкрие в този момент дипломатическите оръжия, с които разполага, за да отговори на всяко потенциално настояване от страна на ръководството на съседната страна за тази тактика", добави той.

Дипломатически скандал между Скопие и Гърция избухна още при встъпването на власт на новата северномакедонска президентка Гордана Силяновска-Давкова, която при полагането на клетвата нарече страната си "Македония". В отговор посланичката на Гърция напусна церемонията. 

Новият северномакедонски премиер Християн Мицкоски също отказва да използва приетото според Преспанското споразумение наименование на страната си "Северна Македония", заради което периодично влиза в словесни разпри с Мицотакис. 

Скопие е в конфликт и със София заради отказа на кабинета на ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи конституционните промени, съгласно които трябва да впишат "българите" в основния си закон. В края на юни Мицкоски обеща, че няма да подкрепи подобна мярка, докато е премиер. Това на практика означава, че при настоящото правителство Република Северна Македония няма да се доближи до изпълнението на основната си външнополитическа цел - присъединяване към ЕС.