Обвинителят от Софийската градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек Петров е командирован за три месеца в районната прокуратура в Смолян. Новината беше съобщена от правния сайт "Лекс".

Петров (назоваван най-често с характерното си презиме Франтишек) е "острие" на закритата вече спецпрокуратура от времето на Иван Гешев. Той беше заместник на бившия главен прокурор и дори в определено време шеф на звеното, спечелило си печалната слава на класическа бухалка.

Според различни свидетелски показания той е бил чест гост в ресторанта "Осемте джуджета", по времето, в което Петьо Еврото е въртял там търговия с влияние.

След закриването на спецпрокуратурата е обвинител в СГП.

Последното му попадане под прожекторите беше в края на юни 2024 г. със случая "Нико Тупарев", където като наблюдаващ прокурор задържа и настояваше телевизионният продуцент да остане в ареста заради класически бизнес спор от частноправен характер, при който двама съдружници имат конфликт за дивидент от дружество.

Съдът освободи веднага Тупарев без никаква мярка за неотклонение, Франтишек протестира решението пред по-горната инстанция, а апелативна прокуратура отказа да поддържа обвинението му.

В резултат от това Борислав Сарафов му изпрати проверка от Инспектората на Върховната прокуратура за всичко, свършено от Петров през последните три години.

По информация на „Лекс“ сега обвинител №1 е издал заповед за командироването на Димитър Петров в РП-Смолян и Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия е дала положително становище.

Командироването е по искане на районния прокурор на града и е мотивирано с нуждата от кадрово обезпечаване. В РП-Смолян има четири свободни места – три за обвинители и едно за младши прокурор, при общ щат от 11 бройки, допълва правният сайт.

Командироването на Димитър Петров е от 22 юли 2024 г., тъй като дотогава той е в отпуск. Предвижда се той да работи в Смолян до 22 октомври 2024 г.