Герой от "Осемте джуджета" разпореди проверка на друг герой от "Осемте джуджета". Така може да се резюмира накратко днешното съобщение, дошло от прокуратурата, от което става ясно, че изпълняващият длъжността обвинител номер едно Борислав Сарафов е назначил проверка на небезизвестният прокурор Димитър Франтишек Петров. Разпореждането идва дни след фиаското с обвинението срещу тв продуцента Нико Тупарев, в дъното на което бе Франтишек. Видимо от съобщението това е и една от причините за проверката, която иначе ще обхване работата на обвинителя към СГП за последните три години.

"Проверката ще бъде направена от инспектората при Върховна прокуратура и обхваща периода от 30 юни 2021 г. до 28 юни тази година.

Проверката се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата", съобщават от обвинението, макар множеството негативни публикации далеч не са от днес и далеч не са свързани само с казуса "Тупарев".

Ръководствата на прокуратурата и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през май т.г., се посочва в съобщението. 

В рамките на ревизията на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура на работата на прокурор Петров от СГП през последните три години ще бъдат проверени: неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.

Проверката трябва да приключи с изготвянето на доклад, данните от който могат да послужат за предприемането на последващи дисциплинарни мерки.