Етническата карта днес стана елемент от разцеплението в ДПС. Тя бе извадена първо от Йордан Цонев в негово интервю сутринта.

Малко след това темата бе продължена с изявления в кулоарите на парламента от депутати, които подрепят Делян Пеевски.

Призоваваме за заедност, каза пред журналисти в парламента Хамид Хамид от ДПС. За автор на думата "заедност", особено като политически термин, се смята почетният председател на партията Ахмед Доган.

"Ние призоваваме за заедност, всички да сме заедно, да сме в ДПС и да приемем всички различни в ДПС, както сме го приемали през толкова години назад. Българските мюсюлмани виждат какво прави за тях Пеевски", каза още Хамид.

Според него български граждани от мюсюлмански произход, етнически турци, са тормозени много агресивно от няколко бивши народни представители от ДПС, като се насажда етническа омраза към различните.

"Мисля, че Доган няма да позволи група деребеи, които се опитват да спасят собствените си кожи, за да останат народни представители, да използват първо него като параван, а после да използват етническия модел и етническата карта, за да оцелеят по някакъв начин за още няколко месеца", добави народният представител.

 Според него това е анти-ДПС.

На въпрос дали етническата карта е в реториката на ДПС самият Йордан Цонев отговори:

"От десет дни всички наши активисти са атакувани по телефона и когато се приберат по родните си места с подобни тези. Казаха, че тезите, с които са атакувани,  са "нашата партия ще я дадем на тях ли", "ние, турците, ще си дадем партията ли", "кой ще ни вземе партията, българите и помаците ли", уточни той.

Цонев допълни:

"В този форум във Фейсбук - "Аз подкрепям Доган", който Елван Атилла модерира, не сте ли прочели етнически призиви, меко казано странни".

Според него, за да нямат това усещане, модераторът е трябвало да ги изтрие веднага, както "трие нашите постове".

"Всеки пост, който не е в подкрепа на тези хора, а в подкрепа на екипа Пеевски и политиката, която той води, се изтрива, а постовете, които имат етнически характер, не се триха", каза той.

По темата за заплахите Цонев посочи имената на Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов, Севим Али.