Първата вечер на Националния конгрес на републиканците в понеделник беше посветена на икономиката, въпреки стрелбата в събота на митинга в Пенсилвания, при която бившият президент Доналд Тръмп беше ранен, отбелязва Асошиейтед прес, предава БТА.

Ораторите твърдяха, че Тръмп ще оправи инфлацията и ще върне просперитета само с връщането си в Белия дом като президент. Губернаторът на Вирджиния Глен Янгкин се оплака:

"Тази вечер Америка, страната на възможностите, просто вече не се чувства така".

Но Тръмп е публикувал малко твърди цифри и никакви реални политически формулировки или законодателни проекти, а повечето от ораторите в понеделник също не навлязоха в подробности. Вместо това кампанията му залага на това, че гласоподавателите се интересуват повече от отношението, отколкото от конкретните политики.

Тръмп казва, че иска да наложи мита на търговските партньори и да не налага данъци върху бакшишите. Той би искал да свали корпоративната данъчна ставка с една степен. Републиканската платформа обещава също така да "победи" инфлацията и "бързо да свали всички цени", в допълнение към изпомпването на повече петрол, природен газ и въглища. 

Платформата ще се справи с незаконната имиграция отчасти с "най-голямата програма за депортиране в американската история". Тръмп ще се откаже и от политиките на президента Джо Байдън за развитие на пазара на електромобили и възобновяема енергия.

Демократите и няколко водещи икономисти твърдят, че математиката показва, че идеите на Тръмп ще предизвикат експлозивна инфлация, ще засегнат средната класа и - чрез удължаване на скоро изтичащите данъчни облекчения - ще натрупат още над 5 трилиона долара държавен дълг. 

През юни Асошиейтед прес изпрати на кампанията на Тръмп 20 основни въпроса, за да изясни икономическите му възгледи, и получи отказ за отговор. Говорителката Каролин Ливит настоя, че Тръмп най-добре говори за себе си и насочи АП към видеоклипове с него.

За разлика от него Байдън разполага с изчерпателно предложение за бюджет от 188 страници, в което излага икономическите си виждания, въпреки че кампанията му все повече преминаваше преди кадрите със стрелбата на митинга в събота към въпроси за възрастта му и дали трябва да остане кандидат след дебата на 27 юни.

Неотдавнашен анализ на Института за международна икономика "Питърсън" показа, че депортирането на 1,3 млн. работници би довело до свиване на размера на американската икономика с 2,1%, което по същество би довело до рецесия.