Докато новото временно ръководство на БСП в лицето на Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов се опитва да стопли отношенията с президента Румен Радев, крилото около Корнелия Нинова продължава битката си с държавния глава.

Както Клуб Z съобщи, в момента в парламента соцформацията е разделена на две фракции. Групата около Зафиров и Гуцанов е от 11 народни представители, а тази около Нинова – от 7 (плюс още един – изключеният от парламентарната група Калоян Методиев).

Двете фракции се обслужват от различни пиар центрове.

Зафиров и Гуцанов овладяха пресслужбата на БСП. Групата около Нинова от две седмици се рекламира през пиар агенция „Седемте тепета“. Днес тя е разпратила прессъобщение, озаглавено „Румен Овчаров: Радев си създаде в БСП две поколения клиентела“.

В случая е отразено телевизионно участие на Овчаров, който е член на Националния съвет на БСП.

“Защо беше грешка това, което направиха т.нар. превратаджии. Защото, вместо на базата на оставката на Корнелия да консолидираме партията, да изберем един нов председател, който да консолидира лявото, ние консолидирахме клиентелата - на Бойко Борисов, на Делян Пеевски, на Румен Радев, клиентелата, която в момента, заедно с т. нар. - аз ги наричам “гузни съвести”, управляват БСП. Те не разбраха едно от най-важните неща - проблемът на БСП не е в механичния сбор на няколко личности или физиономии, които си мислят, че водят хора след тях. Никого не водят, освен това нямат никакви идеи. Проблемът на БСП е в разделението на левите избиратели - те не искат да гласуват за подобна БСП, която слугува на този или на онзи. Ето сега вече имаме реално, истинско, разделение в БСП. И то разделение между клиентелска върхушка и нормални честни, достойни хора, които досега гласуваха за БСП", коментира Румен Овчаров. 

На въпроса дали Калоян Методиев е прелял чашата, Овчаров е отговорил:

"Това е доста смешно, защото същите тези, които сега вдигат лозунгите и го изключиха още преди да е станал член на парламентарната група на заседание на Изпълнителното бюро, са подкрепили неговото включване в листата на 25-и район на второ място. Гузната съвест на много от тези хора вижда в Калоян Методиев нещо, което им показва колко подло са се държали те самите. Защото през 2020 г., когато всичките тези т.нар. опозиционери се опитваха по всякакъв начин да провалят вътрешно-партийния избор, искаха три пъти да свикат пленум на НС, за да изключат Корнелия Нинова, за да не може тя да спечели вътрешнопартийния избор и ходеха през ден на оперативки при Румен Радев и част от неговите функционери, за да видят как да го направят, Калоян Методиев избра БСП и дойде в БСП. Той не седна там, в президентството, за да слугува на президента, а дойде в БСП. Така че тук има от една страна гузна съвест, от друга - натиск на президента, който не прощава, така да се каже."

За стоплянето на отношенията с президента коментира:

“Борислав Гуцанов да каже отказва ли се от подписа си под доклада за “Боташ”? Отказва ли се от речите, които държеше от парламентарната трибуна, буквално всяка седмица за продажбата на оборудването от “Белене”, за ядреното гориво, договора за 5-ти блок? Кога е лъгал - тогава ли, когато наричаше Деница Златева човек, който трябва да бъде даден на прокуратурата, едва ли не престъпник. Че нейният ментор е президентът Радев и той също е виновен или сега, когато твърди, че трябва да стоплим отношенията? Ние не сме ги замразявали.“

По думите на Овчаров Румен Радев си е генерирал вътре в БСП две поколения клиентела:

“Първата беше Жоро Гергов, Кирил Добрев, Весела Лечева, Петър Витанов. Втората е от т.н Младежко обединение, които бяха генерирани през 2022 г., когато на ключови постове в ред държавни предприятия бяха уволнени професионалисти, включително и членове на партията, за да отидат на тяхно място млади, некомпетентни, но хора, които промениха мнението си в Националния съвет. Мога да ви кажа и имена - Иво Лилов, Николай Маринов, Еньо Савов, хора, които влязоха в ръководството на “Ел Би Булгарикум”, макар вероятно само да са си купували мляко.“

Румен Овчаров добавя:

“Купуваш по метода на Делян Пеевски членове на НС на БСП. Да кажем, че не го прави директно с пари, но със службичка - една, втора, в едната член на борда, в другата - изпълнителен директор, в третата нещо друго. Ако не - уволняват те, защото си човек на БСП или на Корнелия Нинова.“

В отговор на въпросите в студиото за решението на Общопартийната контролна комисия, произнесла се, че Нинова няма право на следващ мандат, Овчаров е казал: “Тази комисия е контролен орган на БСП - тя няма право да тълкува Устава, тя не е политически орган, събрали се там няколко човека, първо се събрали без кворум, защото 14 човека не е кворум, за да станат 16, викат още двама. Второ - те нямат право да тълкуват Устава. Трето - нямат право да взимат политически решения. А тази комисия си позволи да отмени решенията на 24 районни конференции в София, плюс на една градска конференция. И защо? За да имаме сега в София двама градски председатели, два градски съвета и 48 районни”.

Кой е лидерът на БСП?

“И тук не го направиха както трябва”, коментира бившият председател на столичните социалисти и подчерта: “В Устава пише: Конгресът трябва да констатира оставката на председателя. Те са го писали през 2017 г., същите тези герои, организационни корифеи - Наско Зафиров и Борислав Гуцанов. А те отиват на пленум и казват - тя си е подала оставката, значи ние гласуваме изпълняващ функциите. Добре, само че съдът може и да не е съгласен с това. Първата инстанция е съгласна - социалисти обаче обжалват, дотогава партията виси в юридическа неяснота”, посочва Румен Овчаров.

И за това кой ще реди листите заявява:

“Този, който ги е редил досега - Националният съвет и съответните областни съвети и градски конференции. Въпросът е в подписа на представляващия - първата съдебна инстанция минала, трябва да се изчака втората, тогава нещата ще си дойдат на мястото”.