Пожари обхванаха цялата страна след продължителния период на много високи температури. В Стара Загора вчера следобед беше обявено частично бедствено положение, днес в гасенето на пламъците се включиха и два хеликоптера, а служебният премиер Димитър Главчев отива на място, за да види каква е ситуацията. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров вчера се оплака от състоянието на техниката, която се използва при гасенето. По думите му тя е недостатъчна или много остаряла. Заради огъня и част от магистрала "Хемус" беше затворена вчера.

Два хеликоптера се включват в гасенето в Стара Загора

Два хеликоптера вече се включиха при гасенето на пожар в северната част на Стара Загора. От вчера пожарникари, полицаи, служители на Горското стопанство се борят с огъня, разразил се в понеделник следобед в района на „Седми километър“. Помагат им десетки доброволци, както и високопроходима и тежка техника на „ТЕЦ Марица-изток 2“ и „Мини Марица изток“. 

Посоката на пожара е към село Пряпорец, горят короните на дърветата, което изключително много затруднява гасенето. Към този момент в района има шест активни огнища.

Площта, засегната от големия пожар, е около 7000 дка, но това е по първоначална информация. Това съобщи по-рано днес инж. Иван Чергеланов, директор на Държавно горско стопанство - Стара Загора.

"Към момента не можем да кажем каква е горската площ, защото не сме влезли вътре в пожара, тепърва ще се установява каква е тя. Горят иглолистни масиви и смесена широколистна гора", добави той.

Пожарите в община Аксаково вече са под контрол

Големите пожари на територията на община Аксаково между селата Слънчево, Баново и Припек са под контрол, посочва се в актуалната информация на оперативния дежурен в Областна администрация – Варна.

Още към 22 часа снощи пожарът, който застрашаваше къщите на с. Припек, е бил овладян, а към 1 часа след полунощ е бил потушен и огънят в района на с.Слънчево.

Тази сутрин кметът на община Аксаково – инж. Атанас Стоилов е направил обход на всички населени места и терени, които са били критични през последните 48 часа и е информирал областния управител, че обстановката е под контрол и на територията на общината няма активни пожари.

"Хемус" вече е отворена и в двете посоки

От 6 часа тази сутрин магистрала “Хемус“ е отворена за движение в двете посоки. Отворен е и старият път Варна – София. От 13 ч. до 21 ч. поради очакваните високи температури - над 35 градуса, движението за камиони над 20 т по пътни участъци от област Варна е ограничено.

Освен на територията на община Аксаково, през вчерашния ден са били гасени пожари, възникнали от запалени сухи треви в общините Белослав (с. Страшимирово), в селата Кривня, Градинарово и Черноок, община Провадия, с. Кривини, община Долни чифлик.

Остава висок индексът за пожароопасност на цялата територия на област Варна, което е предпоставка за възникването и разпространението на горски и полски пожари. НИМХ и МОСВ са издали предупреждение от втора степен – оранжев код за високи температури от 37 до 41 градуса за територията на областта.

Кметовете на всички общини от Варненска област са предупредени със заповед на областния управител да информират своите жители, земеделските кооперации и ползователите на земеделски земи за опасността и последствията от паленето на открит огън, на стърнища, слогове и крайпътни ниви и на сухи треви. 

Парламентарната група  на БСП поиска изслушване на служебния премиер Димитър Главчев, на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, както и на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. 

Огнищата в Кюстендилско

Продължава гасенето на пожара, който започна още на 11 юли в смесена гора в района на селата Коприва, Цървендол и Преколница, община Кюстендил, съобщиха от полицията. До снощи пожарът е локализиран на 90 процента, развил се е на площ около 600 дка. В момента има само тлеещи огнища. Днес на терен са три екипа на противопожарната служба и четири - на горското стопанство. Пожарът тръгна от частно сечище в района, казаха по-рано от Югозападното държавно предприятие. В близост е до границата с Република Северна Македония.

Снощи, малко преди 23 часа, е постъпил сигнал за пожар в района на село Мърводол, община Невестино, откъм страната на Яменското ханче. Огънят е засегнал около 65 дка. площ. В гасенето са се включили и 20 души местно население. Огънят е бил в опасна близост до къщите, казаха още от полицията.  Пожарът е ликвидиран  около 1:30 часа след полунощ. В гасенето са участвали два екипа на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", спасени от опожаряване са 6 къщи.

Пожар в землището на с. Новоселяне, община Бобов дол, е започнал от сухи треви около 17:30 часа вчера. Огънят се е развил върху площ от 60 дка. Гасили са два противопожарни екипа от противопожарната служба в Бобов дол, 10 души местно население. В гасенето са били ангажирани трактори, помощ са оказали и трима служители на горското стопанство в Дупница. Спасени от опожаряване са 60 дка. посеви. 

Вчерашните пожари са причинени от небрежност, коментираха за БТА от полицията в Кюстендил. 

През юли в област Плевен е имало 2100 пожара

От началото на юли на територията на област Плевен са възникнали общо 211 пожара, като 192 са в суха тревна растителност и отпадъци. Това съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР в Плевен Мариана Цветкова.

За същия период на миналата година пожарите в областта са били 79, като 39 от тях - в сухи треви и отпадъци.