Европейската комисия не е предоставила на обществеността достатъчен достъп до информация за сделките за купуване на ваксини срещу COVID-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията.

Това се казва в огласено днес постановление на Съда на Европейския съюз (СЕС).

Решението идва само ден, преди Европейският парламент в Страсбург да гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен, номинирана за втори мандат като председател на Европейската комисия. Договорите са сключени именно по времето на Фон дер Лайен.

Делото бе заведено от група “зелени“ евродепутати, след като ЕК отказа да им предостави пълен достъп до договорите за ваксини, сключени с производителите. Така пандемията привлече вниманието към въпроса за прозрачността на преговорите между ЕС и големите фармацевтични компании. Комисията бе упълномощена от страните членки да организира съвместното закупуване на ваксини по време на пандемията.

Според Съда възлагането на обществени поръчки за ваксини от името на всички 27 страни членки е позволило на ЕС бързо да събере 2,7 милиарда евро. Парите са за поръчката на над 1 милиард дози.

През 2021 г. група евродепутати поискаха да получат пълните подробности за споразуменията. От ЕК обаче се съгласиха да предоставят само частичен достъп до някои договори и документи, които бяха публикувани онлайн в редактирани версии.

Комисията не пожела и да разкрие колко е платила за осигурените дози ваксини. Аргументът бе, че договорите са защитени от съображения за поверителност.

Тогава групата евродепутати от редиците на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) заведе дело в Съда на ЕС.

ЕК не е взела предвид в достатъчна степен всички релевантни обстоятелства, за да прецени правилно всички засегнати интереси, се казва в съдебното решение.

Комисията е трябвало да постигне труден баланс, се казва в коментар на институцията по повод съдебното решение. Става дума за баланс между правото на обществеността, включително на евродепутатите, на получаване на информация и правните изисквания, произтичащи от самите договори ма ваксините, ко4ито биха могли да доведат до искове за щети за сметка на данъкоплатците.

ЕК си запазва правилото да прибегне до правни опции. От Брюксел обаче не уточняват какви ще бъдат те.

Удар по Фон дер Лайен

Съдебното решение представлява сериозен удар по амбициите на Урсула фон дер Лайен да оглави Европейската комисия за втори пореден мандат. Кандидатурата й трябва да бъде гласувана от Европейския парламент в Страсбург.

За да бъде преизбрана, Фон дер Лайен се нуждае от гласовете на 361 депутати – необходимото абсолютно мнозинство от общо 720 души.

Технически това е лесно постижимо, тъй като зад нея стоят трите главни проевропейски сили в ЕП. Това са Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивният алианс на социалистите и демократите (СиД) и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Заедно трите групи събират малко над 400 депутати.

Гласуването е тайно. Няколко делегации като тази на „Рехубликанците“ от Франция в групата на ЕНП вече заявиха, че няма да подкрепят Фон дер Лайен.

Либералите и социалистите настояват тя да не сътрудничи с крайнодясната група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Драгите две крайнодесни групи – „Партиоти за Европа“ и Европа на суверенните нации (ЕСН) са твърдо против Фон дер Лайен.

По всяка вероятност председателят на Комисията ще трябва да разчита на подкрепата на умерените „Зелени Точно техни евродепутати обаче заведоха делото заради ваксините.