• Президентът Румен Радев ще обяви утре кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство - веднага, след като се прибере от визитата във Великобритания. В същото време обаче даде заявка, че ще се съобрази с летния сезон - за да няма предизборна кампания през август, ако и третият мандат се окаже неуспешен.
  • Делян Пеевски е "тежко компрометирани фигура", която е "инсталирана" в българската политика. "Скалпелът", който може да възстанови "тежко заболялата" ни политика, е в ръцете на гражданите.

Това се разбра от думите на държавния глава, който говори пред журналисти днес при визитата си на Острова, където е на срещата на Европейската политическа общност.

"В никакъв случай няма да бавя процеса. Ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат. Но също така ще се съобразя с това партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания - тя не може да се случи през август", посочи държавният глава.

Както е известно, вторият мандатоносител - "Продължаваме промяната-Демократична България" обяви днес, че го връща максимално бързо неизпълнен заради отказа на останалите парламентарни групи да подкрепят идеята й първо да бъдат гласувани седем закона като тест за правителство, а после да вземе мандата. Самият Радев посочи в понеделник, че една такава процедура с спорна откъм Конституцията. 

Третият мандатоносител е по избор на държавния глава. За връчването му той има 7-дневен срок. Парламентарната група обаче няма такъв, за да го изпълни или върне празен. Т.е., ако както Радев предлага, не е рентабилно да има предизборна кампания през август, то парламентарната група, която ще го вземе, трябва да е съгласна с него и да го задържи достатъчно дълго, че изборите да са в края на септември или в началото на октомври. 

Радев коментира и поредната атака на Делян Пеевски (ДПС) срещу него - в случая, че бил на визита в авиобаза "Враждебна" (преди ден) вместо да гаси пожари в страната. Ето как:

"Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като Пеевски и възможността те да си присвояват безпрепятствено правото да се обявяват за евроатлантици, да раздават правосъдие наляво и надясно, да се превръщат в морални стожери - показва, че нашата политическа система е тежко заболяла. Начинът да я възстановим е чрез радикална хирургия. Скалпелът е в ръцете на гражданите, когато има следващи избори."

И насочи отговорността към Министерския съвет и парламента, които в действителност отговарят:

"Всеки път си вадим поуки от тези пожари и най-сетне трябва, това е ангажимент на изпълнителната власт, на законодателната власт, да създадем условия да има достатъчно средства, които да използваме в гасенето на пожари – от противопожарни машини, хеликоптери, оборудване на служителите на тази служба. Важно е това да не се забравя след поредния пожар."