• Служебният (и бивш редовен) министър на вътрешните работи Калин Стоянов чул "няколко" истории на хора, пострадали при пожарите и обвиняващи властите в липса на организация. Стоянов прати медиите да "беседват" с такива, чието имущество е било спасено.
  • Не било тема защо системата за ранно предупреждение не е сработила в с. Воден - защото нямало жертви.
  • Служебният премиер Димитър Главчев пък получил похвали от кметски наместници - за "великолепната" организация по гасенето.
  • Изводът: оставката на Калин Стоянов, искана в парламента, изобщо не било тема на разговор.

Такива послания отправиха днес двамата от ямболското село Мамарчево, където отидоха, за да дадат брифинг пред медиите, защото само там в околността на огнената стихия има... мобилно покритие. Преди включването им на живо във всички национални ефири, журналистите на място показаха разказите на пострадали хора - как не е имало кой да гаси, как не е имало кой дори да наблюдава вече зародилия се огън, как не е имало вода, как са получавали и отказ от изтощените огнеборци.

"На територията на Крайново, Воден и Шарково работим на три фронта, а пожарът е много силно разпространен и е тръгнал към границата. Има засегнати няколко къщи от селото, около 10, но те не се обитават постоянно. Няма пострадали при огъня. Ще работим с двата хеликоптера на отбраната (МО) и двата хеликоптера на Чехия", обяви Стоянов. Той посочи още, че по Механизма за гражданска защита на ЕС сме получили уверение, че Франция също може да се отзове с два хеликоптера. 

На въпрос защо се е чакало три дни преди да поискаме чужда помощ - едва в понеделник при пожари, разгоряли се още в петък, министърът се ядоса: 

"По вашата логика трябва да искаме помощ само защото са високи температурите. Тогава се справяхме, тогава се справяхме!"

"Силният вятър, който се появява всеки следобед, появяват се огнени кълбета и пожарникарите казват, че не може да се доближи, камо ли да се гаси. Това е огнена стихия в момента...", понечи да продължи Стоянов. Но бе попитан за исканата му от "Продължаваме промяната-Демократична България", "Възраждане" и "Има такъв народ" оставка.

"Моля ви се, с тези оставки нека да приключим! Няма да коментирам исканията на тези хора, които, ако някои от тях ги докарам тука, съм сигурен, че като видят за какъв огън става дума, ще избягат с 200 и ще трябва да ги търсим и тях!"

И вчера Стоянов изрази доволство от себе си, като заяви, че исканията за оставката му са "жалка история".

Журналистите обаче настояха, че хората на място споделят за редица пропуски в организацията. Намеси се Главчев. Разви се следният диалог:

- С всички кметски наместници съм говорил по всички места, те са изключително благодарни на момчетата от пожарната, от военните, от доброволците.

- А хората?

- Е, те не са ли хора? Кметските наместници не са ли хора?

Стоянов се вклини:

- Чухме няколко истории, наистина. Но нека да чуем и историите на хората, на които домовете са спасени. Тук това, което виждаме и което се отразява от медиите, е една много малка част от това, което се случва в страната.."

- Това е безспорно, да, но виждате ли проблем в реакцията тук? Огънят е горял от предната вечер, но никой не го е наблюдавал.

- Когато един човек бедства, той се чувства самотен, разбирате ли. Аз го казах, беше обезопасено селото и смяната на посоката на вятъра много рязко влоши ситуацията. Разбирате ли - за няколко минути се обгради. И не само от един фронт. Това е най-лошото. И хората бяха евакуирани, това е най-важното, разберете. Ние трябва да опазим техния живот и здраве и едва тогава тяхното имущество. Обстановката е сложна, не знаем какви температури ни очакват днес, най-вероятно над 40 градуса. Единственото, за което се молим е да няма вятър.

- Какви мерки се взимат за системата за известяване, за да не стане като във Воден?

- Във Воден може би повече щяхме да коментираме за системата, ако имаше жертви, но за щастие няма. 

- Нужно ли е да чакаме жертви?

- Не чакаме жертви, хората бяха евакуирани. Защо идваме да говорим тук с вас - защото няма обхват. За да се задейства тази система трябва да има покритие на мобилните оператори.

- Има ли пропуски?

- Няма как да тръгна точно в този момент да търся кой какво е пропуснал, ако започна да го правя срещу който и да е било служител, ще демотивирам всички, които са на терен.

На помощ се притече пак Главчев, за да припомни, че днес е свикан Съветът по сигурността към Министерския съвет, като на него са поканени и представители на парламентарните групи.

"След като чуем какво е направено, да видим кой ще поддържа искането за оставка", заяви.

"Организацията е великолепна" - казали му кметските наместници, цитира ги той.

Но последната дума поиска МВР министърът - да даде медиен съвет на медиите:

"Моля ви, ако може аз да завърша с един апел - нека, така, да не се правят, силно казано е внушения - да всяваме страх, някаква паника. Наистина, тежка е ситуацията. Моля ви, вземете интервюта, беседвайте с хора, на които сме спасили домовете. Беседвайте, говорете с пожарникарите."