Електропреносните мрежи на балканските страни ще бъдат свързани чрез нов проект, обхващащ България, Турция, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора. Възможно е да се достигне и Италия.

Договорът за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждането на т. нар. енергиен коридор Изток-Запад бе подписан днес между Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО ЕАД). На церемонията в Гранитната зала на Министерски съвет присъстваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, американският посланик Кенет Мертен и други официални лица. 

"Този проект ще помогне за подобряване на ефективността на системата, ще намали разходите за потребителите и компаниите, ще подпомогне интегрирането на производството и разпределението на възобновяема енергия, и ще спомогне за намаляване на въглеродните и други емисии. Това е важна стъпка към по-зелено бъдеще за България и региона”, коментира американският посланик Кенет Мертен.

Договорът за безвъзмездното финансиране на предпроектното проучване е на стойност близо 1,5 млн. долара. Той беше подписан от изпълнителните директори на ЕСО Ангелин Цачев и на Агенцията за търговия и развитие на САЩ Ено Т. Ебонг.

Ако се докаже жизнеспособност на проекта, трансграничният капацитет на България ще бъде увеличен с над 2000 мегавата на границите ѝ с участващите страни.

"Срещите със системните оператори на Турция, Република Северна Македония, Албания, Черна гора, Косово, Сърбия и Румъния потвърдиха идеята ни за необходимост от изграждането на един такъв коридор", каза шефът на ЕСО Ангелин Цачев.  

Коридорът Изток-Запад тръгва от Турция, преминава през България и продължава към Северна Македония, Албания, Косово, Черна гора и Италия. 

Проучването трябва да докаже необходимостта от изграждането на четири нови далекопровода, увеличаващи електропреносния капацитет към Румъния, Гърция, Турция и Северна Македония. Резултатът от това е, че ще се позволи присъединяването на повече ВЕИ към мрежата, коментира Ено Т. Ебонг от Американската агенция за търговия и развитие.

От американската агенция искат и да подкрепят обновяването на ТЕЦ "София", като вече са в контакт със Столична община. Досега Американската агенция за търговия и развитие е финансирала над 50 дейности за обновяване в сферите на енергетиката, транспорта и телекомуникациите.