Още преди да е станало официално, президентът Румен Радев излезе с остра позиция срещу потенциалното назначаване на бившия земеделски лидер и министър на отбраната Николай Ненчев начело на мисията ни в Киев. Както Клуб Z писа, Ненчев ще е временно управляващ посолството ни в Украйна. Решението е на правителството, като за него не се изисква президентски указ. Процесът все още не е докрай формализиран, но се очаква Ненчев да встъпи в длъжност на 25 юли.

За това назначение все още няма официално потвърждение нито от Министерство на външните работи, нито от Министерския съвет. Куриозното е, че то бе обявено вчера по време на конференция от председателя на Атлантическия клуб Соломон Паси, който макар бивш външен министър, няма отношение към институцията днес.

Служебен външен министър и служебен премиер едновременно е Димитър Главчев.

Факт е, че с "временно управляващ" се избягва каналният ред - президентският указ, защото не става въпрос за титуляр на мисия.

"Съгласно Конституцията на Република България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет.

По време на правителството "Денков-Габриел" настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост.

Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии.

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза", пише в позицията на Радев, разпространена рано тази сутрин от прессекретариата на "Дондуков" 2.

„Как е възможно в ситуация на война в Украйна да назначаваме временно управляващ българското посолство“, коментира казуса и вицепрезидентката Илияна Йотова.

 Тя благодари на Соломон Паси, че е информирал българската общественост за това назначение.

 „Ако не беше той, ние нямаше да разберем“, твърди Йотова.

Според нея „очевидно идеята е била всички ние да бъдем поставени пред свършен факт, защото разбирам, че това назначение буквално до дни трябва да стане реалност“.

Ненчев беше министър на отбраната в периода 2014-2017 г. в управлението на ГЕРБ като част от Реформаторския блок. След разцепването на Блока заради провала на съдебната реформа, той бе един от министрите, които не напуснаха поста си.

От началото на 2022 г. страната ни няма титуляр на извънреден и пълномощен посланик в Украйна. Последният ни посланик Костадин Коджабашев беше изтеглен в България след началото на войната на Русия.

Любопитно е обаче твърдението на президента, че кабинетът "Денков-Габриел" "настойчиво" му предлагал да подпише за Ненчев. Защо?

През октомври 2023 г. вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел анонсира публично постигнато съгласие с президента Румен Радев за "пакет" посланически назначения. Сред тях - това на Петър Танев за извънреден и пълномощен посланик в Украйна. Справка в "Държавен вестник" показва, че за период от няколко месеца за всички, с изключение на г-н Танев, е издаден президентски указ.

Рано тази сутрин, преди позицията на президента да бъде разпространена, Клуб Z изпрати запитвания и до МВнР, и до президентството с въпроси около неназначаването на Танев, бивш съветник в посолството ни в Украйна и временно управляващ посолството в Сирия. По-конкретно: защо няма указ за него при обявено в края на миналата година съгласуване; кой не е съгласен - приемащата страна, държавният глава, или самото Външно е "размислило".