Въпреки рекордното жилищно кредитиране, нарастването на цените на недвижимостите и предупрежденията на експерти, че в България има пазарен балон, брокери съобщават за намалено предлагане на имоти.

Над 20 на сто спад на офертите за продажба на жилища, отчита една от големите фирми за недвижими имоти "АДРЕС Недвижими имоти". Данните са за първото полугодие на 2024 година. Това става на фона на устойчиво и дори растящо търсене и все по-голям брой сделки, твърди компанията, цитирана от БТА. В София активността е нараснала със 7 % на годишна база, а във Варна и Пловдив - съответно с 8 % и с близо 20 на сто.

Наскоро Евростат съобщи, че най-голямото поскъпване на имотите за първото тримесечие на годината в ЕС е било в България. 

През май жилищното кредитиране също се увеличи с 24,4 % на годишна база, през април - с 23,9 %, през март - с 20,5 %, а през януари и февруари ръстът му беше съответно 16,5 % и 17,9 процента. През 2023 г. заемите за закупуване на жилище нараснаха с 19,9 %, през 2022 г. - с 16,1 %, през 2021 г. - с 15 %, а през 2020 г. с 10,1 на сто.

"Наблюдаваме устойчива тенденция от пролетта насам - много хора отлагат решението за продажба въпреки високите цени в момента", коментира изпълнителната директорка на компанията Гергана Тенекеджиева.

"Собствениците на имоти, които нямат необходимост от спешни пари, не виждат мотив да се разделят с имотите си", споделя експертката, която предвижда т. нар. класически пазар на продавача, при който предлагащите имот имат решаващата дума, ако тази тенденция се запази при условия на растящо търсене.  

Според Тенекеджиева подобно нещо би довело до допълнителен ръст на цените на жилищата и компенсиране на недостига на имоти чрез ново строителство. 

"Очакванията, че инфлацията или финансови затруднения ще накарат много продавачи да изкарат имотите си на пазара, а в резултат - цените ще се понижат, не се сбъднаха. Към момента не наблюдаваме дори потенциални фактори, които могат да доведат до спад", казва изпълнителната директорка на "АДРЕС Недвижими имоти"

Не всеки вече може да изтегли кредит, но хората с достатъчно самоучастие и със стабилни доходи нямат ограничения относно размера на заема, казва още Тенекеджиева, цитирана от БТА. 

Според имотната компания най-търсените жилища на пазара продължават да са двустайните и тристайните апартаменти. Те формират над 75 на сто от всички сделки, а интересът към двата типа имоти към момента е съпоставим. Малко над 5 на сто от покупките в София са на гаражи със средна цена от 25 000 евро.

Средната възраст на купувачите в столицата е 41 години. Съотношението мъж-жена е относително идентично, а клиентите работят предимно в областта на здравеопазването, строителството, ИТ, търговията и финансите. 

Имотната компания посочва, че малко над 40 % от сделките за полугодието са били със собствени средства, а при покупките с кредит близо половината са били с банков заем, покриващ над 80 на сто от стойността на сделката. Останалите купувачи с ипотека са изтеглили кредит на стойност между 30 и 80 на сто от цената на имота.