Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира днес скандала с назначението на временно изпълняващ длъжността посланик в Украйна. За такъв правителството предложи Николай Ненчев, като по този начин "прескочи" необходимостта от президентски указ за назначението. А това разгневи Румен Радев.

"Аз не виждам нищо лошо. Две институции предлагат човек - едната казва защо го предлага, другата казва защо го отхвърля, това не е скандал, това е институционален спор. Ненчев е бил мой военен министър, мисля, че кандидатурата му е добра. От президентството са решили друго - казали са си мнението", заяви Борисов в кулоарите на парламента.

И допълни:

"Аз не съм бил над премиера Николай Денков тогава, крайно време е хората да си поемат отговорност и да обяснят, аз мога да кажа само, че Ненчев е добра кандидатура – военен министър, натовски министър четири години, излъчен от същите тези партии, които сега са "Продължаваме промяната" и "Демократична България" – Реформаторски блок тогава". 

За пореден път той коментира третия мандат за съставяне на правителство, който предстои да бъде връчен.

"Като не се случи нещо с партията-победител  в първия мандат, няма какво да се случи нито с втория, нито с третия. Трябва да се върнем към демокрацията. Няма как с 18-20 депутати да искаш да управляваш 240", обясни Борисов.

На въпрос дали в това Народно събрание (НС) не се подготвя нова сглобка анти ГЕРБ и ДПС, той коментира, че подкрепя всичко, което е в рамките на парламентарната република.

"Според мен всички трябва малко да се смирят, четири години всичко лошо се изговори, аз на ГЕРБ съм им забранил в кампанията да нападат която и да е партия. Да помислим дали след предстоящите избори няма да направим нещо добро за страната. Това ще прави ГЕРБ, другите да си правят комисии, да си търсят бухалки – ГЕРБ това няма да прави", каза още Борисов.

На въпрос дали в следващия парламент вижда шанс за нова евроатлантическа коалиция той отговори, че  според него всички лидери ще си вземат поука от това какво правиха един срещу друг четири години, какъв е резултатът им, как пада избирателната активност и колко по-лош парламент става.

"Ние слагаме програма, надграждаме я с оглед на празнотите, които виждаме, следващият ми панел ще е религия и етика, ще потърся съдействие от всички в следващото НС, за да го направим заедно, сиреч споделената отговорност трябва да стане принцип на мислене на политиците. Затова съм казал последни избори – ако имаме разум", каза Борисов.

Ако третият мандат отиде при БСП, ГЕРБ ще разговаря с тях. 

За доклада за митниците, внесен в прокуратурата днес от председателя на ДПС Делян Пеевски, той коментира, че винаги е бил против "да се превръща парламентът от орган, който трябва да прави закони, спешно да ги променя, в присвояващ си функциите разследващ орган".

"Винаги съм бил против институциите в съдебната власт да се ползват за арбитър между неудовлетворени политически партии", изтъкна Борисов.

Политическите партии, според Борисов, са разделили хората като врагове, направили са ги като фенове на агитки. Затова курсът, по думите му, който ГЕРБ е поел, е да прави това, което може и да надгражда по важни за обществото теми.