Лудогорец победи с 2:0 у дома Динамо Минск в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. За разлика от предишните си два мача - гостуването на Динамо Батуми в първия кръг на ШЛ и домакинството на ЦСКА-София от първенството - този път шампионите показаха и добра игра, особено през първото полувреме. Забелязаха се обаче и пропуквания в защита.

Преди почивката българският шампион достигна до сериозна преднина с попаденията на Бърнард Текпетей и на Тодор Неделев от дузпа.

Домакините взеха аванс още в деветата минута. Рик Джонатан подаде към Якуб Пьотровски, а участвалият на Евро 2024 национал на Полша към Бърнард Текпетей и той вкара топката във вратата на отбора от Беларус.

Руан Секо изпусна добра възможност за втори гол след близо четвърт час игра. Бразилският нападател пресече подаване между двамата централни защитници на Динамо, но след това си поведе силно топката и тя попадна в Лапуков. 

Лудогорец направи бърза атака в 16-ата минута. Първо удар на Аслак фон Витри беше спасен от Фьодор Лапуков, но след това кълбото достигна до Тодор Неделев, който шутира, но ударът му беше блокиран и топката излезе извън очертанията на терена.

Динамо изпусна възможност да изравни резултата в 27-ата минута. Трофим Мелниченко намери Вадзим Пихас, който стреля, но Серджио Падт спаси вратата си от попадение. 

Албанският рефер Елдорян Хамити отсъди дузпа за Лудогорец в 44-ата минута за нарушение на Сергей Политевич в наказателното поле срещу Тодор Неделев. Неделев се разписа от бялата точка с първото си попадение за разградчани в евротурнирите. Дузпата бе предшествана от прекрасна атака и разменени двойни подавания в центъра на защитата между Неделев и Ивайло Чочев.

След почивката Лудогорец продължи да контролира събитията на терена. В 47-ата минута Рик Джонатан проби отляво, подаде към Бърнард Текпетей, който продължи за Тодор Неделев, но той от чиста позиция не можа да се разпише за втори път в двубоя. 

Точно 12 минути след това Рик Джонатан изведе Пьотровски, а полякът шутира от малък ъгъл, но вратарят на гостите изби в корнер.

Последваха опити за натиск от страна на Динамо, но защитата на Лудогорец се справи стабилно със ситуациите в наказателното поле пред Падт. 

Срещата-реванш между двата отбора ще се проведе на 31 юли в Унгария.

Ето какво коментира след срещата треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев:

"Това са турнирни мачове. Днешният го проведохме много добре. Всички двубои са различни, а този няма нищо общо с предишните. Отборът беше доста различен спрямо съперника. Почти през цялата среща контролирахме играта.

Имаше моменти, в които дадохме инициативата, но това беше провокирано от факта, че отпред по-трудно задържахме топката. Фокусирани сме върху тези мачове. Изходящите трансфери не ни интересуват за момента.

Тази пауза с отлагането на мача със Славия идва в много добър момент. Имаме нужда отборът да се освежи. На това топло време умората се усеща. Забелязвам това напрежение в играчите. Трябва да работим, за да го премахнем".

Ето какво каза и Вадим Скрипченко, треньор на Динамо Минск:

"И двата отбора опитаха да играят атакуващ футбол. Липсва ни нещо около реализацията на положенията. Това ни струваше резултата в днешния мач.  

Не бяхме изненадани от подхода на Лудогорец, въпреки че играем като гости. Бяхме добре подготвени. Опитахме се да играем атакуващо и да доминираме. Ще се опитаме да направим това и във втория двубой, след като се възстановим. 

Вече свикнахме да играем на чужд стадион. Вярвам в шансовете ни, ще трябва да използваме нашите ситуации, за да застрашим Лудогорец".