Най-богатият 1 процент от жителите на света е натрупал богатство на стойност 42 трилиона долара през последното десетилетие, или близо 34 пъти повече от 50 на сто от жителите на планетата, които са на обратния полюс. Това сочи анализ на неправителствената организация "Оксфам" (Oxfam), разпространен преди започващата по-късно днес среща на финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 в Рио де Жанейро.

Средното богатство на глава сред въпросния 1 процент се е увеличило с близо 400 000 долара през десетилетието спрямо едва 335 долара, или средно по 9 цента дневно, на човек от долната половина на таблицата.

Очаква се на срещата си в Рио де Жанейро финансовите министри на страните от Г-20 да положат основите на глобална сделка за повишаване на данъците на свръхбогатите, пише БТА. Предложена от Бразилия и подкрепена от Южна Африка и Франция, идеята е част от опитите за борба с неравенството по света.

"Неравенството достигна неприлично високи нива, а правителствата по света не успяват да защитят хората и планетата от катастрофалното му отражение", казва директорът в "Оксфам" по въпросите на неравенството Макс Лоусън. "Най-богатият 1 процент продължава да тъпче джобовете си, а останалите са оставени на произвола на съдбата".

По думите му моментът да се повишат данъците на свръхбогатите е назрял, а тази седмица е първият истински тест дали правителствата са готови да тръгнат по този път.