Решението на премиера за освобождаването на областните управители на Кърджали и Смолян, след като преди дни те заявиха подкрепата си за Ахмед Доган, е "нагледен пример как се злоупотребява с власт за лични интереси и за отмъщение", дали той не е в някаква зависимост, ясно се вижда волята на Пеевски.

Това коментира в четвъртък пред БНР независимият депутат Тимур Халилов.

"Знаете, че те бяха назначени под претекст, че е нормално Движението да има областни управители в областите, където има най-добър изборен резултат. Оттогава нищо не се е променило в изборния резултат и това води до мисълта, че мотивите за тяхното освобождаване е тяхната подкрепа за почетния председател", отбеляза Халилов.

Дали премиерът не е в някаква зависимост, попита още той.

"Трябва да си зададем въпроса как взема решенията премиерът и дали той по някакъв начин не е в зависимост, защото се вижда ясно волята на г-н Пеевски в освобождаването на областните управители и затова отговорите трябва да ги даде премиерът. Ще поставим такъв въпрос и ще изразим нашето мнение, че по този начин става злоупотреба с власт. Това е добър пример как се злоупотребява, но това става и на по-ниските нива."

Според Халилов има отношение от властта към онези, които подкрепят Доган.

"Не са само областни управители, има освобождаване на хора на различни нива, в различни структури. Правим анализ и списък на репресиите и тези неправомерни освобождавания", добави той.

Халилов не смята, че може да се говори за паритет, силите били на страната на Доган.

"Няма никакъв паритет. Във всички области на страната мнението на структурите на актива е нееднозначно и категорично в подкрепа на Ахмед Доган."

"Нещата няма да приключат дотук. Процесите са много динамични. Нашата група ще продължава да се увеличава за сметка на групата на г-н Пеевски", твърди още депутатът от лагера на Доган. 

Това по думите му "ще доведе неминуемо до подаване на оставките на лицата, от които бяха поискани (от почетния председател - бел. ред.) – групата около Пеевски".

Към момента силите в НС са: 22-ма в официалната парламентарна група на ДПС, доминирана от Делян Пеевски, и 25 изключени или напуснали, които са независими депутати.

След като в петък ДПС-Доган си върна контрола над централата на Движението, днес Халилов потвърди, че голяма част от документацията е била изнесена преди това.

"Тревожно е, че сървърите не са в централата. Не знаем къде са", каза той.

За твърдението, че другият съпредседател на ДПС Джевджет Чакъров също е имал ключ за централата, депутатът коментира: "Това е едно от поредните внушения, осъзнавате, че ако имаме ключ, ще си работим в централата, както това става от петък насам".

По думите му там "в момента кипи живот. Възстановяваме работната среда. Всеки ден се събираме групата народни представители от ДПС, без Пеевски и групата му, и обсъждаме актуалния дневен ред. Партийният живот трябва да продължи."

Попитан за езика на Пеевски и обидите към политическите опоненти (нова серия имаше вчера), Халилов обяви, че подобна лексика не била одобрявана и преди разцеплението в Движението.

"В ДПС такава лексика никога не е била подкрепяна и използвана. Кой по-явно, кой по не, винаги сме били против такава лексика и омаловажаване на позициите, винаги сме се отнасяли с уважение към позициите на опонентите. Застанахме зад легитимно избрано ръководство, но никой нямаше представа, че за толкова кратко време, след като беше избран, Пеевски ще се еманципира по този начин и ще започне да злоупотребява с властта, която му е дадена", каза още независимият депутат от ДПС-Доган.