Бизнесменът Илия Златанов дал „една торба пари“ на Любена Павлова - бившата съпруга на Пепи Еврото, за да си върне контрола върху лични и фирмени активи. Това каза той в интервю за YouTube-канала „Дневен ред“ с водещи Миролюба Бенатова и Генка Шикерова.

През 2020 г. разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), станало известно като „Осемте джуджета“, разкри мащабна схема за изнудване с участието на лица от прокуратурата, Петьо Петров-Пепи Еврото, тогавашната му съпруга Любена Петрова (сега Павлова), както и младеж на име Кристиян Христов.

Потърпевши от схемата бяха Илия Златанов и синът му Явор Златанов. Като резултат на аферата те губят контрола си върху фирмата за асансьори „Изамет“, пари и злато.

Няколко години по-късно Илия Златанов си е върнал част от загубеното. Той отново е влязъл във владение на „Изамет“, но е продал фабриката си в София, за да изплати натрупани дългове към НАП, обясни Златанов пред „Дневен ред“.

Адвокатка на Кристиян Христов и към днешна дата обаче продължавала да има претенции към него и бизнеса му.

„Тя се опитва за себе си да измъкне нещо и постоянно ни съди. Докато с Любена се оправихме - с една торба пари и тя освободи записната заповед“, описа Илия Златанов ситуацията, но отказа да разкрие колко ѝ е дал. „Буквално една торба пари ѝ дадох и... няма да ви казвам количеството.“

След въпрос какво точно са направили с Любена Павлова, Златанов посочи:

„Ние стигнахме до касация. На долните инстанции е лесно – в повечето случаи са обективни съдебните състави. Спечелихме на две инстанции. Но като стигнахме на касация, почват да го джуркат делото и то предимно нейните хора – тогава тя работеше активно с Нотариуса, за да може да намерят удобен момент и удобен състав да загубя аз делото на касация.“

Според разказа му съдебното дело не било само за завода за асансьори.

„Делото е за всички активи – и лични, и фирмени. Защото всички активи и фирмени дялове ми бяха... Даже в една фирма, в която участвам с още четири човека, там сме екип, имаме пет патента, пет изобретения – и там ми бяха запорирали дяловете. Бяха намерили начин да блокират всичко.“

„Изамет“ преди изнасяла за 24 страни, но след аферата „Осемте джуджета“ загубила пазари. Въпреки това и сега имала поръчки от Италия.

„Но в България един ескалатор не са взели от мен, знаете ли защо? Защото в Италия има мафия, а у нас няма мафия...“, коментира иронично Илия Златанов.

По темата за „торбата с пари“ той отказа подробности:

„Не, не. Договорката е да не се разгласяват подробности. Все пак знаете, че тя има доста механизми да въздейства върху моя бизнес.“

„В момента косвено чрез друга фирма изкупуват сервизните фирми на поразия, за да сложат ръка на този бизнес. Мракобесието в България не си е отишло. Напротив!“, обясни Илия Златанов.

По думите на Илия Златанов сделката, която той е сключил с Любена Павлова, била не на базата на съдебно решение, а на „двустранно споразумение с адвокати“.

Според разследването на АКФ на 15 юли 2019 г. Илия Златанов се задължил на Любена Петрова за сумата от 2 816 395 лева по запис на заповед с падеж 30 ноември 2019 година. След падежа Любена Петрова извадила изпълнителен лист, като в рамките на изпълнителното производство било запорирано имущество на Илия Златанов. Вероятно сделката, която той е сключил сега с нея, касае този случай.

Пред „Дневен ред“ Златанов предположи, че Пепи Еврото вече е ликвидиран, защото знаел много. Бившият следовател изчезна в средата на 2023 г., след като тогавашният главен прокурор Иван Гешев започна акция по няколко скандални случая, включително и аферата „Осемте джуджета“. Малко след това Гешев бе отстранен от Висшия съдебен съвет след критиките и намесата на ГЕРБ и ДПС.

Това е интервюто на Илия Златанов за "Дневен ред":