Плочите от постамента на пилона „Рожен“, който беше открит на 13 юли миналата година, са започнали да се разместват и монументът се нуждае от спешен ремонт. 

Това съобщава БГНЕС, уточнявайки, че в процепите между плочите може да влезе човешка ръка.

Символичната конструкция, на която на височина от 111 м. се вее българският флаг, беше открита преди година на шумна церемония в присъствието на президента Румен Радев.

Събитието доведе до изостряне на публичните страсти между "патриоти" и критикуващите ги "либерали". Първите заговориха за безродничество и национален нихилизъм, а вторите - за комплексарщина и бутафорен национализъм. Темата беше използвана и от фракции сред социалистите за засилване на разделението между БСП на Корнелия Нинова и симпатизантите на президента Румен Радев.  

"Проектът беше осъществен от  Фондация "Наследство в бъдещето" под патронажа на президента Румен Радев и с щедрите финансови дарения, осигурени от служебното правителство. Детайл е, че държавни фирми бяха принуждавани да даряват, за да се реализират пропагандните цели на президента", обявиха от БСП-Смолян при откриването на монумента. 

Пилонът е посветен на 111 г. от Освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание, които се отбелязаха през 2023 година. На церемонията по откриването му се продаваха и руски знамена.

Днес покрай плочите на монумента е нахвърлен пясък, който започва да се рони, откъдето идва и разместването на плочите, надписани с мотиви и теми от българската духовност и история.

Кореспондентът на БГНЕС в региона отбелязва, че най-видима е липсата на основа от дясната страна на постамента. Единствено незабавна намеса може да предотврати разместването на плочите и последващото разрушаване на конструкцията, коментира информационната агенция.