Американският производител на електромобили Tesla изтегля заради технически проблем 1,85 милиона превозни средства в Съединените щати.

Причината е предният капак на електромобилите, който софтуерът може да не отчита като не напълно затворен.

За проверка и евентуална подмяна на ключалките на предните капаци се изтеглят електромобили от сериите Model 3, Model S и Model X, произведени между 2021 и 2024 година. Ще бъдат провявани и превозни средства от Model Y, които са били продавани между 2020 и 2024 година.

Американският регулатор Национална администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) уточнява, че шофьорът на тези електромобили може да не разбере, че не е затворил напълно предния капак, при което е възможно отварянето по време на движение и блокиране на видимостта, което увеличава риска от катастрофи. 

Tesla е започнала да изпраща на клиентите си актуализирана компютърна програма, съобщава американският регулатор. Новият софтуер отчита, че предният капак на електромобила е отворен при потегляне и предупреждава шофьора за това.

От Tesla обръщат внимание, че електромобилите, които се изтеглят, са с предни капаци, произведени от Magna Closures в Китай.

Въпреки че в Европа и Северна Америка подобни случаи са по-малко, Tesla съобщи, че е започнала инженерни проучвания в регионите за проверка на сглобките на ключалките на капака миналия месец и по-рано този месец е взела решение за изтеглянето, посочва "Ройтерс".

Tesla заявява още, че е получила три нотификации за проблема в САЩ, но няма съобщения за катастрофи или наранявания, свързани с него.

Изтеглянето на електрически превозни средства е най-голямото от декември насам, когато Tesla направи същото с 2,03 млн. американски електромобила, или почти всички по американските пътищата тогава, за да инсталира нови предпазни мерки в системата си Autopilot.

През януари 200 000 автомобила на Tesla бяха изтеглени от пазара заради неизправна камера за задно виждане, а през февруари 2 млн. електромобила бяха набелязани заради проблеми с предупредителните светлини. През май бяха изтеглени 125 000 автомобила с дефект на предпазните колани, а през юни 12 000 от сайбъртръковете на Tesla бяха поставени под внимание заради дефектни чистачки и тапицерия, припомня Engadget.