Общуването между адвокат и неговия довереник е нещо специално. Тайната на комуникацията им се пази и по силата на професионалната етика, и от законодателството.

Затова е много трудно да се каже със сигурност кой е крайният клиент, стоящ зад запазването на марката „Ново начало“ от адв. Владимир Рангелов в средата на декември миналата година.

В последно време съпредседателят на ДПС Делян Пеевски многократно използва фразата "Новото начало", пораждайки спекулации, че това може да бъде нов политически проект, зад който да стои.  

Не е изключено обаче поредица от търговски участия на притежателя на марката адв. Рангелов назад в годините да дава представа за крайния ѝ собственик. Другият вариант е част от бизнес историята на управляващия партньор в кантората „Камбурови и съдружници“ да представлява необичайна и дори невероятна поредица от съвпадения.

От държавата срещу „Вива венчърс“, през КТБ, до #Кой

Дейността на Владимир Рангелов, свързана с телекома, който беше най-ценният актив на Корпоративна-търговска банка (КТБ), започва още преди придобиването му от банката. През 2009 г. адвокатската кантора "Камбуров и съдружници" става процесуален представител на държавата по дело срещу бившия собственик на телекома "Вива венчърс".  

След това в началото на 2013 г. адв. Рангелов влиза в управителния съвет на „Виваком, а към средата на същата година е освободен от него, за да влезе на по-висока позиция в надзорния съвет, заедно с Цветан Василев и други представители на новите собственици, показва справка в Търговския регистър.

След разразяването на конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев, Владимир Рангелов e окончателно освободен от надзорния съвет на телекома през февруари 2015 година. Преди това обаче на 18 декември 2014 г. той гласува за отстраняването на човека на Василев в Управителния съвет на „Виваком“ Златозар Сурлеков, който е бивш дългогодишен член на надзора на КТБ.

Българските партньори и руската игра

Войната за собствеността на “Виваком” през 2015 г. беше толкова сериозна, че в нея се включиха две съперничещи си руски групировки – „Ви Ти Би Кепитъл“ (абревиатурата идва от ВнешТоргБанк или Външно-търговска банка - бел. ред.) и тази на Константин Малофеев, които кръстосаха оръжия на българска територия. Тогава второто правителство на Бойко Борисов и институциите изпъдиха от страната хората на Малофеев и осигуриха служебна победа за контролираната от Кремъл инвестиционна банка и българските ѝ партньори.

Публикации в руската преса твърдят, че споровете между Малофеев и „Ви Ти Би Кепитъл“ и дългът на олигарха към финансовата институция са били до голяма степен уредени успешно в резултат от подкрепеното от държавата сътрудничество на двете групировки с проруските сепаратисти в Източна Украйна.  

През ноември 2015 г. след търг в Лондон „Виваком“ стана собственост на финансирания от „Ви Ти Би Кепитъл“ Спас Русев (бивш формален притежател на 46 % от акциите на телекома), „Делта Кепитъл Инвестмънтс“ на българските мениджъри на Ви Ти Би Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев (държащи 19 % от собствеността), както и на самата „Ви Ти Би Кепитъл“ (която си остави директно малко под 20 на сто), а останалите акции бяха разпределени между бившите кредитори. Не е известно институциите някога да са се интересували дали зад финансираното от руската инвестиционна банка придобиване на „Виваком“ не стоят български политически фигури.

Пълна институционална подкрепа   

Институционалното съдействие за осъществяването на последвалата през 2020 г. препродажба на „Виваком“ показва, че сегашните собственици от „Юнайтед груп“ също са се ползвали с политическа подкрепа от българските власти.

В инвеститорски меморандум от 2020 г. за пласирането на дълга за придобиването на „Виваком“, с който Клуб Z разполага, се казва следното:

„Приключването и окончателното уреждане на исковете на Българската комисия по конфискациите (тогавашната КПКОНПИ – бел. ред.) срещу групата на "Виваком" и свързаните вдигания на запори върху дялове от компании от групата на "Виваком", са условия за приключване на сделката, според Споразумението за придобиването на "Виваком".“

През същата година антикорупционната комисия, тогава ръководена от Сотир Цацаров, се отказа от искове в полза на държавата на стойност 356 млн. лв. и вдигна запора върху акциите на телекома, правейки възможно сделката по придобиването му да приключи през месец юли.

Рамо до рамо със Спас Русев

На 17 януари 2023 г., заедно със Спас Русев и Слободан-Бобан Йовичич, адв. Владимир Рангелов става представител на дружество, чрез което пряко се упражнява контрол върху придобитото от „Юнайтед груп“ през февруари тази година „Булсатком ЕООД“. Това би могло да бъде изтълкувано и като знак, че въпреки излизането му от надзорния борд на „Виваком“ през 2015 г., адв. Рангелов е запазил благоволението на новите собственици на телекома, свързани с „Ви Ти Би Кепитъл“ и Спас Русев, както и че се ползва с доверието на следващите официални притежатели от „Юнайтед груп“. 

Фирмата „Булсатком ЕООД“ е била заличена по-рано този месец, след като през май дяловете ѝ са прехвърлени на свързаната с „Юнайтед груп“ „Словения Броудбанд С.а.р.л“, става ясно от информация в Търговския регистър.

„Новото начало“ на познатите играчи

Адв. Владимир Рангелов не пожела да коментира темата за марката „Ново начало“ пред Клуб Z. Пред сайта „Булевард България“ обаче той обяснява, че защитата на „Ново начало“ е като търговска марка и няма отношение към политическата дейност. Същевременно обаче всички основни партии като ГЕРБ, ДПС и БСП имат подобни регистрации на абревиатурите и имената си в Патентното ведомство или най-малкото са подали заявление за запазване, като например „Продължаваме промяната“.

По думите на Владимир Рангелов притежателят на марката „Ново начало“ е "уважавана компания от Европейския съюз, действаща в областта на онлайн търговията". Според „Булевард България“ адвокатът е казал, че тя няма да се използва в България, тъй като „Ново време“ вече била употребявана от друг правен субект в периода 2020-2022 година, което му давало право на приоритетна защита.

Ако всичко това е вярно, то означава следното: при придобиването на марката от кмета на Добрич Йордан Йорданов в края на миналата година, за което пръв писа „Капитал“, предварителното проучване дали клиентът на адв. Рангелов би могъл да се възползва от бранда след като го закупи, е било неточно или дори пропуснато. Което не звучи особено достоверно.  

В крайна сметка собствеността върху класовете, свързани с политическа дейност на „Ново начало“, безспорно осигурява едно предимство на неизвестния довереник на адв. Рангелов. То е, че никой друг, освен него, няма да може да използва за обществено-политическа дейност въпросния бранд, който Делян Пеевски популяризира систематично. Независимо от това кой точно е клиентът или кой би могъл да стои зад него.