Русия пусна на свобода журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившия американски пехотинец Пол Уилън - две от 26-те имена в рамките на размяна на затворници, която е най-голямата от Студената война насам. 

В социалните мрежи се появи видео от турска телевизия, на което се вижда размяната на затворници на летище в Анкара. 

Размяната е осъществена месец, след като Гершкович беше осъден на 16 години в наказателна колония с максимална сигурност, след като беше осъден по обвинения в шпионаж. Той беше арестуван през март 2023 г. в Екатеринбург и обвинен в събиране на секретна информация за руски завод за танкове. "Уолстрийт джърнъл" и администрацията на Байдън категорично отхвърлиха обвиненията.

Уилън пък беше задържан в Москва през 2018 г. и по подобен начин беше осъден през 2020 г. на 16 години лишаване от свобода след присъдата му по оспорвани обвинения в шпионаж. Той бе разглеждан като потенциален участник в последната сделка за размяна на затворници в САЩ с Русия през декември 2022 г., при която обаче в крайна смекта бе освободена баскетболистката Бритни Грайнър, на мястото на руския търговец на оръжие Виктор Бут. По това време американски служители изтъкнаха, че Русия отказва да включи Уилън в сделката. Президентът Джо Байдън каза, че Москва третира неговия случай по различен начин от този на Грийнър "поради напълно нелегитимни причини", но въпреки това обеща "никога да не се отказва" от връщането на Уилън у дома.

Смята се, че освободени от затвори в Русия и Беларус са опозиционният лидер Иля Яшин, правозащитникът Олег Орлов, бившите ръководители на регионалните щабове на Алексей Навални Лилия Чанишева и Ксения Фадеева, художниците Саша Скочиленко и Даниил Кринари, 18-годишният Кевин Лик и журналистката Мария Пономаренко.

Неофициално се твърди, че САЩ ще освободят - Александър Винник (осъден за пране на пари с криптовалута), Максим Марченко (осъден за контрабанда и нарушаване на санкциите), Вадим Конощенко (контрабанда и нарушаване на санкциите) и Владислав Клюшин (осъден за хакерство и търговия с вътрешна информация), които излежават присъдите си в САЩ. Възможно е да бъде освободен и Роман Селезньов, задържан от американските разузнавателни агенции през 2014 г. на Малдивите и по-късно осъден на 14 и 27 години за киберпрестъпления и измами. 

Най-важното за Путин име бе това на Вадим Красиков - полковник от ФСБ, получил доживотна присъда в Германия за убийството на чеченско-грузински дисидент в изгнание в берлински парк.