15 месеца след ареста започва делото срещу репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, когото руската прокуратура обвинява в шпионаж, предаде Асошиейтед прес. 32-годишният журналист се появи в съда в стъклена клетка, с обръсната глава и облечен в черно-синя карирана риза. 

Властите настояват, че роденият в Америка син на имигранти от СССР е събирал секретна информация в полза на американското разузнаване от фабрика за оръжия в Екатеринбург. Досега така и не са представени доказателства в подкрепа на твърденията на руската прокуратура.

След задържането му на 29 март 2023 г. Гершкович беше изпратен в ползващия се с мрачна слава московски затвор Лефортово. 

"Евън демонстрира забележителна издръжливост и сила в лицето на тази ужасна ситуация", обяви посланичката на САЩ Лин Трейси на първата годишнина от ареста му.

Гершкович може да получи до 20 години затвор, ако съдът го признае за виновен, което почти сигурно ще се случи. Руските съдилища осъждат над 99% от обвиняемите, по данни на Асошиейтед прес. Освен това руската интерпретация на това какво представлява шпионаж е широка. Игор Сутягин, експерт по контрол на оръжията в мозъчен тръст на Руската академия на науките, беше осъден за шпионаж и държан зад решетки в продължение на 11 години за разпространение на информация, която по думите му е публично достъпна. Пол Уилън, бивш морски пехотинец и специалист в корпоративната сигурност, беше арестуван в Москва за шпионаж през 2018 г. и излежава 16-годишна присъда.

Арестът на Гершкович бе извършен година след като президентът Владимир Путин прокара закони, които де факто криминализираха всички критики срещу руската армия и това, което Кремъл нарича "специална военна операция" в Украйна. В резултат множество чуждестранни журналисти напуснаха страната.

Руската прокуратура разкри този месец, че Гершкович е обвинен в "събиране на секретна информация" по нареждане на ЦРУ за Уралвагонзавод - фабрика на около 150 километра северно от Екатеринбург, в която са произвеждани и ремонтирани танкове и друго военно оборудване.

Русия не изключва размяна на затворници с участието на Гершкович, но подчерта, че това би станало възможно едва след произнасянето на присъдата по делото му, което вероятно ще продължи с месеци. Въпреки че отношенията между Русия и САЩ са силно затруднени покрай конфликта в Украйна, Москва и Вашингтон успяха да договорят размяна през декември 2022 г. Благодарение на нея осъдената на 9 години и половина затвор заради притежание на медицински канабис баскетболистка Бритни Грайнър, която излежаваше 9 години и половина затвор, бе пусната на свобода. В замяна Вашингтон позволи на най-ценния руски затворник на американска територия, търговеца на оръжие Виктор Бут, който изтърпя 10 години от 25-годишната си присъда заради финансиране на терористични атаки срещу американски граждани в чужбина, да се прибере у дома. Путин проявява интерес към освобождаването на Вадим Красиков, руснак, затворен в Германия за убийството на лидер на чеченските бунтовници, но не е ясно дали Берлин ще откликне на молба на американските власти за съдействие при освобождаването на Гершкович.

Администрацията на Байдън също не би желала да създаде впечатлението, че твърде лесно се съгласява да пуска на свобода закоравели престъпници в замяна на американски граждани с по-изчистено досие - демократът бе подложен на сериозни критики, след като одобри размяната на Грайнър за Бут. Президентът все пак може да действа по-енергично в случая с Гершкович, след като основният му конкурент на изборите през ноември - републиканецът Доналд Тръмп - изтъкна, че с лекота би постигнал сделка за освобождаването на журналиста.

"Той (Путин) ще направи това за мен, но не и за никой друг", похвали се бизнесменът през май.