Висш съдебен съвет, чийто мандат е изтекъл, да не може да избира главен прокурор, както и председатели на Върховния административен съд и Върховния касационен съд или т.нар. трима големи.

Такова изменение в Закона за съдебната власт предлагат от "Продължаваме промяната-Демократична България", като мотивът е ясен - да не може сегашният ВСС да пристъпи към процедури по избора на титуляр на прокуратурата, тъй като Борислав Сарафов е изпълняващ функциите, както и на нов председател на ВАС на мястото на Георги Чолаков.

За близост на последния със санкционирания по "Магнитски" (съ)председател на ДПС Делян Пеевски открито говори тези дни лидерът на "Да, България" в оставка Христо Иванов. Иванов обяви и, че Пеевски се кани да инсталира в съдебната власт нови "лейтенанти", посочвайки, че те трябва да заменят Сарафов и Чолаков (макар да е публична тайна, че сегашният и.ф. има амбиции да е редовен избран титуляр). Не посочи обаче имена.

Проектът е внесен в деловодството на НС на 1 август, а от обединението оповестиха мотивите си и чрез прессъобщение днес.

Той идва и на фона на решението на Констуционния съд от 26 юли, с който КС събори правосъдната реформа, заложена в последните изменения на основния закон и остави големите правомощия на обвинител номер едно, с които, публична тайна е, той еднолично може да се разпорежда с изхода от проверки и дела.

Остави и Пленума на ВСС и отмени правомощията на всяка отделна колегия да избере - прокурорската обвинител номер едно, а съдийската - председатели на ВАС и ВКС.

Конкретно измененията в ЗСВ предвиждат Пленумът на ВСС да не може да прави и предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателя на ВКС, председателя на ВАС и на главния прокурор "след изтичане на мандата на изборните членове на ВСС" - какъвто е случаят сега (още от 3 октомври 2022 г. - бел. ред).

Предлага се и процедурата за избор на кандидати за постовете и на "тримата големи", която по закон се открива от пленума не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на съответния мандат, изобщо да не се открива при изтекъл такъв на ВСС. А всички започнали, но неприключили такива до влизането в сила на измененията в ЗСВ да бъдат прекратени. В случая последното касае избора на нов главен прокурор.

"ВСС с изтекъл мандат, и особено настоящият ВСС, според вносителите на законопроекта, не може да осигури обществено легитимен избор на "тримата големи". В обществото е натрупано голямо недоверие към съдебната власт и особено спрямо Висшия съдебен съвет, като кадрови орган на съдебната власт, и Инспектората към ВСС.

Обстоятелството, че мандатът и на двата органа е изтекъл води до допълнително намаляване на общественото доверие към тях. Като последица, всяко едно съществено решение от дългосрочно значение за функционирането на съдебната власт, взето от тези два органа с изтекъл мандат, е с ниско обществено доверие и води до недоверие за демократичната му легитимност", пишат от ПП-ДБ в мотивите си.

На практика цялата система "замръзна" и заради поредица от изменения в ЗСВ от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС в миналия парламент, както и заради чакането КС да се произнесе по промените в основния закон и по жалбата на бившия главен прокурор Иван Гешев за отстраняването му с падащ кворум. Както е известно, съдът се произнесе и по двата казуса на 26 юли, като с този на Гешев отказа да се занимава - отхвърли жалбата му.

Това на практика отпуши процедурата по избора на нов главен прокурор и тя може да бъде подновена във всеки един момент.

Предвид факта, че 7-годишният мандат на Чолаков изтича през ноември, то процедурата по избор на председател на ВАС вече трябваше да е започнала. Той няма право на преизбиране.

Отменените вече промени в Конституцията указваха, че първо в шестмесечен срок трябва да се приемат законите, съпътстващи новите текстове в нея, а после в тримесечен да се пристъпи към избор на нови членове на двете новообособени колегии. Проектът на нов Закон за съдебната власт бе изготвен, но служебното правителство го остави "на трупчета", изчаквайки също решението на КС.

Иначе в мотивите си към законопроекта от ПП-ДБ отчитат и старите решения на КС, които посочват, че органи с изтекли мандати продължават да изпълняват функциите си, но цитират и друго решение на КС - че "мандатността разкрива възможни вариации".

Делян Пеевски реагира мигновено

Група провалени политици са опитват противоконституционно да блокират избора на нов главен прокурор, пазейки (Борислав) Сарафов, за да потулва скандалите и гейтовете им. Това заяви Делян Пеевски, председателят на ДПС, цитиран от пресцентъра на партията по повод законопроекта.

Пеевски посочва, че "те са готови да нарушат Конституцията на България (за пореден път) и да пренебрегнат решенията на Конституционния съд, само и само удобният за тях изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов да запази на поста си".

"Целта е вечен главен прокурор на България - Сарафов", твърди Пеевски.

Според него по този начин вносителите на въпросния законопроект "изпълняват волята на политическия си кръстник" и визира президента Румен Радев. 

По думите на Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС, доказателството са скандалите с пудели, пачки, за "схемите на мистър Кеш - Радев", "схемите с Лукойл" и "ала-бала с президента". Пеевски заявява, че всички корупционни, вредни за хората практики ще разобличи до край.