Внезапно почина Анна Монова, директор на Театър 199 "Валентин Стойчев".

Тя е най-дълго управлявалият директор в 59-годишната история на театъра.

"Ръководи с много нежност, безпрецедентна всеотдайност, обич, характер, колегиалност и професионализъм сакралната камерна сцена.
Нейният живот бе „Театър 199", казват колегите ѝ, цитирани от БТА.

През последните 20 години Анна Монова участва в подготовката и реализацията на множество проекти, свързани с дейността на театъра.

„Има неоспорим принос в осъществяването на едни от най-успешните спектакли в театралното изкуство, както и към всички награди, с които е удостоен „Театър 199“ в последните 17 години. Под нейно ръководство „Театър 199“ продължи да бъде един от най-привлекателните театри за творци и публика“, посочват от екипа.

Анна Монова е родена на 24 май 1964 г. Завършва ССХУ за сценични кадри в Пловдив, специалност „Сценична организация“, а след това СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Българска филология“. Има редица допълнителни квалификации и обучения.

Професионалното ѝ развитие започва като помощник-режисьор в театъра на НАТФИЗ. След това започва работа в „Театър 199“ като артистичен секретар, заместник-директор, а след смъртта на Валентин Стойчев през 2007 г. поема поста директор.

На официална церемония на годишните награди „Икар“ през 2015 г. и 2018 г. „Театър 199“ е отличен с награда на Министерство на културата за високи постижения в областта на театралния мениджмънт, маркетинг и творческата дейност. От 2013 г. е член на Националния съвет на сдружение БАРОК (Българска асоциация на работодателите в областта на културата).

Поклон пред паметта ѝ!