Скандалът между актьора Валери Йорданов и шефа на Народен театър "Иван Вазов" Васил Василев премина на нова фаза. ТЕЛК - или трудово-експертна лекарска комисия.

"Некадърният" ищец

"Вчера получих "Становище от НЕЛК" към мен, към г-н Васил Василев и към българския съд. Вчера разбрах, че директорът на НТ "Иван Вазов" и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че "НЯМАМ право да работя по специалността си", демек - не съм бил годен за професията „актьор“, която извършвам от 1996г. насам ?!? Добре... отговарям „в кратце“, (неудобно ми е да прилагам своето CV), написа Валери Йорданов в събота.

Той е адресирал писмото си до министъра на културата и до председателя на Съюза на артистите в България, като ги пита някой дали е чувал подобна история - за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара „негоден“ за професията.

Все пак по-долу актьорът прилага CV в свободен текст, гарнирано и с илюстрации от некратката си творческа биография.

Нещата накрая избиват в информация за награди, както и в намеци за месторождение:

"... Затова ви предлагам да тръгнем заедно в друг филм, в „Пътят към София“ и да се замеряме с всичките спечелени от мен национални награди и "реално-кървави" постижения - чак до родната ви стряха. Да ви замерям с тях "приятелски", надявайки се, че ще го приемете като "артистичен пърформънс" и ще дадете отново пресконференция по темата, преди и след събитието. (длъжен съм да ви предупредя, че и ролите и статуетките ми са много на брой и са доста тежки.." и пр.- все в този дух.

Той настоява за оставка на Василев, а прилага и петиция по въпроса.

"Лицето НЕ може да работи като "АКТЬОР". " /и становището щеше да е валидно, в сила - завинаги/.

Г-н директор, мисля, че с твърдението за "манипулации", визирайки истината - от целия ви екип демонстрираха дълбоко "заораване в дъното" . Истината е Една! Отправям отново покана за публичен диспут по темата... `face to face", добави днес към темата Йорданов във фейсбук.

Предисторията

Както Клуб Z писа, страстите се нагорещиха след скандала с Александър Морфов, който надраска вратата на пиарката на театъра и ДПС Велислава Кръстева, след което веднага бе ... освободен от поста главен режисьор.

Историята се премести на "сцената" на Софийския районен съд, където дело и контрадело си заведоха Камен Донев, театралният директор Василев (междувпрочем бивш зам.-министър заедно с Велислава Кръстева в кабинета на Пламен Орешарски) и Валери Йорданов от трупата.

Василев съди Камен Донев за обида заради негово интервю с думи като "мижитурка". А пък Валери Йорданов - който също се включи в скандала (и в протестите) остро, съди Василев. Актьорът твърди, че в резултат на действията срещу Александър Морфов се е влошило здравословното му състояние, поради което претендира за обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

От дълги години Валери Йорданов е участвал в различни знакови за Народния театър представления, едно от които е „Хъшове“- с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им съвместна работа както с режисьора, така и с останалия актьорски състав, те са, освен колеги, и близки приятели и взаимно се подкрепят и винаги са заставали обединени под общата кауза за запазване авторитета на театъра – институция, в която играят и са целели опазване на доброто му име и авторитета му“, пише в исковата молба.

Актуалната ситуация по конкретното дело, според пресслужбата на съда е такава, че на 2 октомври съдът напъти страните към споразумение. Делото бе отложено за 30 октомври в опит за постигане на споразумение. Това обаче засега изглежда химера.

Ето и позиция на Народния театър, която "Сега" публикува днес:

Тя е озаглавена "Относно поредния опит за манипулация на общественото мнение от страна на г-н Валери Йорданов" и включва три точки във връзка с "целенасочено разпространяваната от г-н Валери Йорданов невярна информация". 

"Самият г-н Йорданов, със свое писмо до директора на Народния театър, е отправил искане да не участва в спектакъла "Големанов", посочвайки, че е необходимо да му бъдат осигурени специфични условия на труд", изтъкват от театъра. "В качеството си на служител в Народен театър "Иван Вазов", г-н Валери Йорданов е представил на работодателя Експертно решение, издадено от ТЕЛК, с посочен по-висок процент временна неработоспособност, в което е отразено, че лицето може да работи по производствена характеристика, но при спазване на определените му от комисията противопоказни условия на труд", обясняват още от Народния, и допълват: "В картата за оценка на риска на работното място за длъжността "актьор", изготвена от СТМ "Н. И. Пирогов" за Народен театър "Иван Вазов", е посочено "Вид опасност-нервно-психическо напрежение и пренапрежение; Следствие от опасността – Нервно-вегетативни и соматични прояви на стрес; Степен на риска - II".

Противоречието в горните три точки е причина посоченото експертно решение да бъде обжалвано в срок пред НЕЛК – т.е. заради наличието на неясни, непълни и противоречиви констатации на ТЕЛК, включително следва ли по-висок процент временна неработоспособност да се отрази на бъдещото изпълнение на трудовите задължения на служителя или не, пишат от театъра. "Категорично в жалбата няма изложени твърдения, че г-н Валери Йорданов е негоден за професията "актьор", както и че същият няма право да работи по специалността си", подчертават те.

Накрая от Народния театър призовават заинтересованите медии да поискат от Йорданов да им бъде предоставена медицинската документация и самото експертно решение. "Имайки предвид, че се касае за чувствителна лична информация, Народният театър няма правото да прави същата публична, а тя категорично би оборила спекулативните твърдения на актьора", категорични са те.