Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица.

Това съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева, цитирана от БНР. Вчера в Пловдив отчетоха опасно високи нива на фини прахови частици, предизвикани от пожара в депото за битови отпадъци край Цалапица.

По думите на Янчева, на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за хронично-болните, децата и бременните. 

Вече няма задимяване над териториите на общините Пловдив, Родопи и Стамболийски.

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи, че според последните замервания в двата пункта за следене качеството на въздуха в града няма превишения на нормите за „фини прахови частици“ заради пожара в депото за отпадъци край Цалапица.  

По данни към 13 часа, в двете станции - „Каменица“ и „Тракия“ са отчетени съответно по 18 и 21 милиграма на кубичен метър, което е много под допустимата норма от 50 милиграма средноденонощна концентрация. 

Мобилната станция, поставена в Стамболийски, също отчита безопасни нива на микрочастиците, доста по-ниски от максимално допустимите, отбелязаха от екоинспекцията. 

Така предварителните опасения, че и днес над Пловдив и засегнатите региони може отново да се повиши замърсяването на въздуха – не се потвърдиха.

Постепенното отшумяване на замърсяването е в резултат и на почти загасеното вече сметище, сочи последната информация от пожарната. Потвърждават се очакванията това да се случи до края на днешния ден, прогнозира началникът на пожарникарите там Димитър Бришимов.