Старозагорската прокуратура протестира пред горната инстанция решението на съда в Пловдив, който смекчи мярката задържане под стража на Георги Георгиев. 

Охранителят в чалготека се "прочу", след като миналата година наряза множество пъти 18-годишната Дебора Михайлова, а освен това има обвинения за закана за убиийство, както и за черепно-мозъчна травма, която е причинил на момичето, плюс принуда (поради факта, че я подстрига "0" номер).

Както е известно, делото обаче тече по същество в Пловдив, след като старозагорските магистрати до един си направиха отвод.

Така или иначе, Георгиев, който на практика не е напускал ареста от миналото лято (след "фалстарта", когато квалифицираха деянието му като лека телесна повреда), от 15 декември 2023 г. е официално с внесен обвинетелен акт, а след като веднъж съдът го връща заради калпаво обвинение, делото мъчително крета по същество на първа инстанция - в районния съд.

То тече при закрити врати, с обяснението на съдиите, че ставало въпрос за интимния живот на двамата.

Докато още са на фаза - разпит на свидетели, момичето, което тази година беше абитуриентка, вече каза, че не изпитва дори гняв.

През цялото време адвокатите на Георгиев опитват да му издействат промяна на мярката в по-лека. Днес от съобщението на прокуратурата се разбира, че именно това се е случило на 30 юли - съдът е пуснал Георгиев с втората по тежест мярка - домашен арест.

Обвинителите считат, че именно това съдебно решение е неправилно и незаконосъобразно, а задържането на Георгиев е в разумен срок. (обичайно за такъв в България се приема 8 месеца, а при тежки престъпления, като убийства, по изключение може да бъде удвоен, - б.р.).Обективно мъжът е в ареста от юли 2023 г., а случаят придоби огромен обществен отзвук и дори доведе до законови изменения, които да дефинират що е "интимна връзка".

Прокурорите обаче днес посочват още, че...

"... в момента Г.Г. е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко едно от тях е наказуемо с лишаване от свобода и засяга личността и телесната неприкосновеност на пострадалата."

Те ще пледират още, че предстои да се разпитат свидетели, на които може да бъде оказано въздействие, както и че...

"Не следва да се пренебрегва и безопасността на пострадалата."

Прокуратурата напомня, че когато е у дома, той няма пречка да приема посетители или да ползва устройства за комуникация - като при това едното му обвинение е именно за "закани с убийство... отправени чрез мобилно устройство".

Предстои Окръжен съд-Пловдив да се произнесе по протеста на прокурорите.

Ето и съобщението на прокуратурата

Районна прокуратура-Стара Загора внесе протест срещу определение на Районен съд-Пловдив за изменение на мярката  за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.Г., обвиняем за причиняване на телесна повреда, принуда и закана с убийство спрямо 18-годишно момиче

Днес, 5 август 2024 г., Районна прокуратура-Стара Загора внесе чрез Районен съд-Пловдив в Окръжен съд-Пловдив протест срещу изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ на подсъдимия Г.Г. Спрямо него на 15.12.2023 г.  бе внесен обвинителен акт за три престъпления – за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство спрямо 18-годишно момиче. Определението на Районен съд-Пловдив за изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ и „забрана за напускане на пределите на България“ спрямо Г.Г. е от 30.07.2024 г., когато е проведено съдебно заседание по делото. Районна прокуратура-Стара Загора внася протеста в законовия 7-дневен срок.

Наблюдаващите прокурори считат, че определението на Районен съд -Пловдив е неправилно и незаконосъобразно, като основните аргументи са следните:

Задържането на Г.Г. е в разумен срок. То съответства на целите на закона и е в съответствие с изискванията на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи с оглед обективни критерии - фактическа и правна сложност на делото и поведение на подсъдимия. В тази връзка са и решенията на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях, както и да се съобрази, че в момента Г.Г. е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко едно от тях е наказуемо с лишаване от свобода и засяга личността и телесната неприкосновеност на пострадалата.

По делото предстои да се разпитат свидетели, чиито показания са от изключително значение за разкриване на обективната истина и на които може да бъде оказано въздействие.

Не следва да се пренебрегва и безопасността на пострадалата по конкретното наказателно производство. Обстоятелството, че на Г.Г. е наложена забрана да напуска дома си, не представлява никаква пречка същият да приема посетители и за това не се изисква разрешение от органа, наложил мярката за неотклонение „домашен арест“. Не е налице и забрана подсъдимият да ползва мобилни устройства, посредством които да осъществи комуникация със свидетели по делото и с пострадалата. Тук е мястото отново да се припомни, че едно от повдигнатите на подсъдимия обвинения касае закани с убийство към пострадалата, някои от които са били отправени чрез мобилно устройство.

Очаква се разглеждането на протеста от Окръжен съд-Пловдив.

5 август 2024 г.