Времето в четвъртък, 8 август, ще бъде предимно слънчево. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

Максималните температури ще бъдат между 31 градуса и 36 градуса, а в София – около 31 градуса.

Предимно слънчево ще е в планините. В по-ниските им части вятърът ще бъде слаб до умерен от изток-североизток, а в по-високите – умерен от северозапад.

Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 25 градуса, а на 2000 метра – около 18 градуса.

По Черноморието се очаква да е предимно слънчево, със слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури ще са между 26 градуса и 30 градуса.

Температурата на морската вода е 25 градуса – 27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Юли е бил вторият най-топъл месец

Изтеклият месец е бил вторият най-горещ юли в историята на измерванията, съобщиха междувременно световните осведомителни агенции, на които БТА се позовава. 

Юли е преустановил 13-месечния период, през който всеки от месеците е бил рекордно горещ. Повишените температури частично се дължат на феномена Ел Ниньо, съобщи  Службата "Коперник" на Европейския съюз за наблюдение на климатичните промени. 

Юли е бил с 1,48 градуса по Целзий по-топъл в сравнение с периода 1859-1990 година. Последните 12 месеца са били с 1,64 градуса по-горещи в сравнение с прединдустриалния период поради настъпващите климатични промени. 

През юли 2024 г. са били двата най-горещи дни в историята. Според "Коперник" високите температури се дължат на парникови газове, отделяни от индустрии, работещи с изкопаеми горива. Океаните, които обичайно не са засегнати от Ел Ниньо, също са достигнали високи температури на водата. 

Ел Ниньо приключи, но температурите на планетата продължават да се повишават, а голямата картина е подобна на тази отпреди година, заяви пред Ройтерс Жулиен Никола, експерт по климата. 

Температури над средните бяха измерени в Източна Европа, западната част на САЩ, Западна Канада, по-голямата част от Африка, Близкия изток, Азия и Източна Антарктика. Близки до средните температури бяха регистрирани в Северозападна Европа, Западна Антарктика, части от САЩ, Южна Америка, Австралия. 

Юли през 2024 г. беше по-влажен в сравнение със средните стойности в Северна Европа и Югоизточна Турция. Суша имаше в Южна и Източна Европа. 

Арктическият морски лед намали обема си повече в сравнение 2022 и 2023 г. - 7 процента под средното ниво. Рекордното топене от 14 процента е отчетено през 2020 г. Антарктическият морски лед е с втория си най-малък си обем за месец юли - 11 процента по-малко в сравнение с 15 процента топене през юли миналата година. Температурите на морската вода са постигнали почти рекордни нива през юли 2024 г. и са само 0,1 градуса по-ниски от тези през юли миналата година. В това отношение тазгодишният юли слага край на 15-месечен период на рекордни измервания. 

Изненадани сме колко по-топло би могло да бъде, казва Жулиен Никола. Повишените температури повдигат въпроса какво се случва с океана, извън естествените явления Ел Ниньо и Ел Ниня и има ли промени в теченията, добавя той.