Втората част на сагата с двете разменени бебета от болница "Шейново" ще се решава в съда. За случая стана ясно през декември миналата година, а преди седмици двете семейства се споразумяха и бебетата бяха повторно разменени, този път при биологичните си родители. След тази щастлива развръзка двете засегнати страни обаче поискаха по 300 хил. лв. от болница "Шейново", или общо 600 хил. лв.

От лечебното заведение първо обявиха, че ще чакат какво ще каже Столична община, тъй като болницата е общинска собственост, а днес обявиха, че казусът "следва да се отнесе към съда" като се отбелязва и че той е безпрецедентен за страната.

"Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета. 

Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в областта на медицинските деликти в периода от 2007 г. до 2022 г. За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела (извън медицинските деликти), по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания). 

Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на "Шейново“ реши да довери разглеждането на казуса на съда, се казва в прессъобщението от болницата.

От "Шейново" преди това обявиха, че има трима наказани, както и че готвят промени, а проверката на "Медицински одит" на МЗ заключи, че има липса на контрол в лечебното заведение на всички нива.