Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението за привличането като обвиняем на Никола Тупарев. Това съобщава БТА, цитирайки Софийска градска прокуратура.

Според магистратите, извършили проверката, няма данни за престъпление в кориците по делото.

Клуб Z припомня, че държавното обвинение, в лицето на бившия "наследник" на Иван Гешев начело на Спецпрокуратурата - Димитър Франтишек Петров, се стовари върху Тупарев по класическа схема. Той бе задържан и обвинен за типичен частно-правен спор между него и бивш съдружник, по който прокуратурата взе страна. Обвинението твърдеше, че в периода от 11 март до 16 септември 2020 година продуцентът е извършил длъжностно престъпление и е присвоил 1,441 млн. лв. от... частна фирма, в която е мажоритарен акционер с 85 % от дяловете.

Още на първа инстанция СГС го освободи мигновено без никаква мярка за неотклонение, като се съгласи с адвокатите му, че става дума за частно-правен спор между двама съдружници, които от години са се "оплели" в куп взаимни дела. Както и че Тупарев изобщо няма качеството, за да извърши вмененото му "длъжносто престъпление", камо ли пък от собствената му фирма.

Прокурор Франтишек не се отказа и протестира, но на втора инстанция - на 4 юли при гледането на мярката за неотклонение на тв продуцента пред съда, Софийската апелативна прокуратура изобщо се отказа от искането на колегата си Тупарев да бъде задържан. Така той окончателно остана на свобода без наложена мярка.

Самият тв продуцент изрази позиция, че ако не е мотивиран, "може би този човек (Франтишек) е болен".

На 1 юли и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на цялостна проверка на работата на прокурора, по-известен в системата като Франтишек, и го комантирова в Смолян.

Със свалянето на обвиненията от САП сагата с Тупарев приключва засега.