Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров отрече да съществува казус около марката "ДПС". Тя е патентована още 90-а година, от основаването на Движението за права и свободи, обясни в парламента той. 

Спекулациите са, че се прави опит да се превземе и марката, на фона на разцеплението в партията, видимо предимно в парламентарната ѝ група, "ротационната власт" върху партийния сайт и конфликта между съпредседателя Делян Пеевски и почетния председател Ахмед Доган. На 29 юли в Патентното ведомство е била подадена заявка за регистрация на марката "ДПС", въпреки че такава вече има със срок на действие до 2030 г.

"Това са формалности, които в момента се извършват", заяви Чакъров на брифинг в Народното събрание. 

От достъпната информация в Патентното ведомство не става ясно кой е подателят на заявлението. 

Думите на Чакъров обаче биха могли да се тълкуват и като знак, че ДПС-Доган се опитва да се застрахова срещу потениални дублиращи заявки за изображения и класове на познатата политическа марка, заради което само е иницирало процедурата.

Със заявката се иска патент за политическо консултиране, лобиране, организиране на политически срещи, текстилни изделия, включително знамена, облекло и аксесоари, както и значки и декоративни елементи, финансови услуги, включително набиране на средства за благотворителни и политически цели, образователни и развлекателни услуги, обхващащи организиране на конференции, публикуване на книги и електронни издания.

Патентното ведомство не позволява достъп до материали по заявка за патент преди публикацията, освен при писмено разрешение от заявителя. Заявката за патент може да бъде оттеглена, ако такъв не е издаден. 

Когато към заявката за патент не е приложен документ за платени такси, на заявителя се предоставя тримесечен срок за заплащането им. Ако те не бъдат заплатени, заявката се счита за оттеглена, информира БТА. Законът допуска и отправянето на възражения. 

В Патентното ведомство е регистрирана и марката "Ново начало" , за която се спекулира, че може да е бъдещ политически проект, подкрепян от Делян Пеевски. Тя се води на името на юрист, който назад в годините е имал участие в търговски дружества, неофициално свързвани с Пеевски. Собственикът на марката отрича тя да има нещо общо с политическата дейност.