"Недопустим опит за манипулация и оказване на натиск върху служителите на реда", "опасно е политици да се заиграват с полицейския апарат на държавата".

Така в своя позиция от "Продължаваме промяната-Демократична България" коментират днешната демонстрация на полицаи, оглавена от служебния министър, който много иска още един мандат - Калин Стоянов.

Макар структури на МВР да бяха обявили протеста с мотива, че са гневни, че ги използват за политическа употреба, оставиха Стоянов начело. Той пък пак се обяви за жертва и съзря заговор за отстраняването му - също като най-пламенния си защитник Делян Пеевски.

"Категорично осъждаме опитите за политическа намеса в работата на Министерството на вътрешните работи. "Това е абсолютно противозаконно и е опасно политици да се заиграват с полицейския апарат на държавата", цитират от пресцентъра на ПП съпредседателя си Кирил Петков.

С особена тревога отбелязваме информацията за изпращане на специални съобщения от СДВР към полицейски служители в столицата. Този акт представлява недопустим опит за манипулация и оказване на натиск върху служителите на реда."

"Още по-обезпокоително е, че полицаи се използват за упражняване на натиск върху новия служебен премиер. Това е ясно доказателство, че МВР се използва с политически цели, което е недопустимо в една демократична държава. Още повече от страна на синдикални организации, чиято работа е да защитават трудовите права на полицейските служители, а не да подстрекават и упражняват политически натиск върху служебния премиер", пишат още от ПП.

От партията настояват "за незабавно прекратяване на всякакви действия, целящи да повлияят на избора на следващ министър на вътрешните работи чрез организиране на протести или оказване на натиск върху служителите в системата".

"Никой няма пожизнено право да бъде министър, нито да организира протести за оставането си на поста" - подчертават.

Призовават за "пълна прозрачност относно съдържанието и целта на съобщенията до полицаите, както и за разследване на лицата, стоящи зад тази недопустима практика". (Малко по-рано през деня бившият МВР министър Цветан Цветанов посочи като организатаор на съобщенията зам.-шеф в СДВР).

"Настояваме изборът на нов министър на МВР да бъде направен единствено въз основа на професионални качества и в интерес на всички български граждани, а не в полза на определени политически или икономически кръгове", посочват от ПП, визирайки Пеевски и компания.