Демонстрация под надслова МВР да не е "маша в политически битки" събра днес полицаи пред Партийния дом. Сред тях бе и "неполитикът" Калин Стоянов - служебен министър на вътрешните работи, чийто втори мандат като такъв не изглежда гарантиран поради факта, че премиерът вече няма да е Димитър Главчев.

Организацията тече от вчера, като в нея се включиха синдикатите, както и столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Днес заявка за подкрепа дадоха и от Синдикат "Огнеборец".

Случайно или не, синдикатите в МВР бяха използвани като "алиби" от Главчев, за да посочи Калин Стоянов за член на кабинета си. Тогава той редеше министрите си на тъмно, не бе оповестена нито една среща с потенциален кандидат. Бе оповестена обаче една единствена, като бяха извикани журналисти да запишат последвалото изявление, а именно - че профсъюзите си искали Стоянов за министър.

Сега обаче президентът Румен Радев се спря на зам.-шефката на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер. Правителството й трябва да се закълне на 20 август и както е известно, тя вече води разговори за състава на кабинета.

Още с избора й обаче дойде коментар от най-пламенния защитник на Калин Стоянов - Делян Пеевски. Санкционираният по "Магнитски" (съ)председател на ДПС разви тезата, че Кожарева била "зверски натискана" да не посочва Стоянов отново за министър.

Пак случайно или не, самият Стоянов повтори думите на Пеевски след срещата си с Кожарева през изминалия уикенд. Имал "опасения", че била подложена на натиск да го смени.

От "Продължаваме промяната-Демократична България" обаче поставиха тест към бъдещата премиерка.

"Има един много ясен тест - кой ще бъде МВР министърът. Ако г-н Калин Стоянов или Атанас Илков (шеф на ГД "Национална полиция), или Стоян Темелакиев (заместник на Стоянов, уволнен преди това от премиера Денков), тези три лица останат като МВР министри, за мен ще означава, че Делян Пеевски е назначавал министрите в този кабинет.

Ако е някой друг - тогава има шанс", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Така от миналия петък, когато Радев връчи папката за съставяне на правителство на Кожарева, до днес, заваляха призиви от структури на МВР, които трябваше да внушат, че полицаите не искат да бъдат използвани за политически цели (напълно резонно). Но сред призивите пролича и известна пристрастност.

Като например, намека от страна на СФСМВР (смятания традиционно за най-големия и влиятелен синдикат):

"УС на СФСМВР се обръща към определената за Министър-председател на Република България – госпожа Горица Грънчарова-Кожарева с надеждата да подходи обективно и рационално към избора и назначаването на служебен Министър на вътрешните работи. За 15-те години от своето съществуване СФСМВР е водила разговори и преговори с над 20 министри на вътрешните работи.

Голяма част от тези, които бяха назначени като такива, защото са носители на гражданската енергия за промяна в МВР, не само не постигнаха това – те замразиха, а някои и ликвидираха социалния диалог във ведомството."

От СФСМВР официално се разграничиха от днешното събиране.

От столичната полиция - СДВР пък се "включиха" по странен начин - като споделиха на фейсбук страницата си следното:

"Уважаеми колеги, ставаме свидетели на безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи за политически цели. Като служители на институцията не можем да останем безучастни, когато залогът е професионалното ни достойнство. Длъжни сме да покажем на държавниците, че МВР не е и няма да бъде маша в политическите битки. Министерството е деполитизирана система и не е на отделни партии и политици. Ние служим само на българските граждани.

Време е ясно да заявим, че в една нормална, демократична и правова държава полицаите не може да бъдат подлагани на унижения в името на политически интереси и договорки. Нека го направим утре, 12 август, от 12 часа в градинката срещу паркинга на Народното събрание."

Днес с намек излезе и синдикатът на пожарникарите, който говори за "продължаване на високо ниво на социален диалог със социалните партньори в МВР".

С интересни въпроси излезе в интервю пред БНР бившият министър и бивш вицепремиер от ГЕРБ Цветан Цветанов:

"Имало ли е във вайбър групата, чрез дежурната част на СДВР, пускане на съобщение за този протест? Има ли заместник-директор от СДВР, който участва в организирането на този протест? Това са въпроси, които си задават редовите служители, които не одобряват начина и формата, по които се организират тези протести в защита на Калин Стоянов. Трябва да се дадат отговори на тези въпроси".

Според него има недоверие на обществото към МВР преди новите предсрочни избори и "министърът на вътрешните работи не е в състояние да осигури гарантиране на честни избори":

"Пеевски си организира протести в МВР!" 

Тези призиви предизвикаха снощи Кирил Петков също да пише в социалната мрежа. Като директно обяви: "Пеевски си организира протести в МВР!" 

"Делян Пеевски и неговата кукла в МВР, Калин Стоянов, усещат, че могат да загубят контрола върху предстоящите избори.

Ако не поставят Калин Стоянов, Атанас Илков или Стоян Темелакиев за следващия министър на МВР, Пеевски няма да може да си осигури представителство в следващия парламент по познатия му начин.

От СДВР се изпращат специални съобщения към полицейските служители.

Това е груб опит да се повлияе на новия премиер при избора на следващ министър.

Това е абсолютно ПРОТИВОЗАКОННО и е опасно политици да се заиграват с репресивния апарат на държавата".

Неуспели политици си търсят "ала-бала" министър

Самият Стоянов, явно почувствал се в свои води в иначе неполитизираната полицейска демонстрация, отново демонстрира високото си самомнение.

"Най-напред искам да благодаря на всички хора, които са тук, зад мен, както и на тези в останалите части на страната. Благодаря им за това, че те ще се опитат да се противопоставят на неистовите желания на някои провалени политици да овладеят системата на МВР. Те ще се опитат да я използват като политическа дъвка и боксов чувал, на който да се упражняват.

През последните дни станахме свидетели на това как неуспели политици търсят вариант да си намерят "ала-бала" министър. Вчера видяхме как някои от тези политици започнаха да обясняват какво са имали предвид за това, че евентуално на последните избори били закупили 35 000 гласа. Искам да ги попитам как достигнаха до тази цифра, и то когато предстои сформиране на служебно правителство? Вероятно с помощта на някой "ала-бала" калкулатор", заяви Стоянов, цитиран от Нова тв.

Визират се данни, които от ПП-ДБ обявиха, че са събрали и анализирали, за 35 000 повече купени гласа на вота от юни, когато ДПС стана втора политическа сила. Въпросните данни те дадоха на президента преди той да се спре на Кожарева.