Пожарът на границата с Република Северна Македония няма опасност да навлезе у нас, а положението на гръцката граница в планината Славянка към момента е спокойно от наша страна. Това съобщава БТА, цитирайки Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

На българо-гръцката граница в планината Славянка има едно действащо огнище. От гръцка страна вчера за пореден ден работеше тежка техника, която почистваше пограничен път. Целта беше да се спре развитието на пожара в западна посока. От наша страна също работи тежка техника за почистване на просека, която да се свърже с тази от гръцка страна, допълват експертите.

Извършват се и превантивни действия за пожара на границата с Република Северна Македония. С булдозер се почистват пограничните пътища от наша страна, отстранява се иглолистната растителност около тях, информират от предприятието.

От ЮЗДП съобщиха още, че пожарът край кюстендилското село Неделкова Гращица е локализиран, по периферията са разположени служители от стопанства на ЮЗДП, които следят да не се допусне повторно запалване.

Пожарът в село Алино също е локализиран. Има служители на Държавно горско стопанство (ДГС) - Самоков, разположени по периферията и противопожарни автомобили. Засегнатата площ е 450 дка., от които около 150 дка. е горска територия.

Пожарът край Бобов дол е локализиран. На място остават дежурни екипи.

Общо 146 пожара са ликвидирани през изминалото денонощие, информираха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) на сайта си. Няма загинали и пострадали.