Седем дни остават до клетвата на новия служебен кабинет, а посочената за премиер Горица Грънчарова-Кожарева продължава да провежда срещи за състава му. Заявката, която тя даде след връчването на мандата - че ще разговаря и със сегашни министри, бе спазена и вече има неофициални информации за това кои от хората на Димитър Главчев може да изкарат втори мандат.

Финанси

Още вчера стана ясно, че сегашната министърка на финансите Людмила Петкова остава, вече и като вицепремиер. Изборът е съвсем логичен, професионалната ѝ кариера е минала в МФ.

Петкова е безспорен капацитет в областта на финансите, с над 30 години опит в областта на данъчната политика и управлението на публичните финанси. Била е директор на дирекция "Данъчна политика", както и заместник-министър на финансите и в кабинета "Орешарски".

Фактът, че предсрочните избори ще са на 20 октомври, когато започва и бюджетната процедура за 2025 г., както и надеждата България да влезе в еврозоната от 1 юли същата година, също предпоставя познато за системата лице на поста.

Външни работи

Без изненада, дългогодишният кадър на Министерство на външните работи, в момента и зам.-министър Иван Кондов става титуляр. За това, че той е приел поканата на Кожарева съобщи малко по-рано днес БНТ.  

По същество това е съвсем очаквана новина, тъй като Кондов изнесе на плещите си работата в МВнР и в сегашния служебен кабинет, след като Димитър Главчев реши да съвместява поста на външен министър с този на министър-председател. 

Дипломатът от кариерата вече веднъж бе служебен министър в периода 3 май 2023 г. - 6 юни 2023 г. при кабинета на Гълъб Донев.

Кариерата му в МВнР минава и през поста постоянен секретар на министерството, директор на държавния протокол, първи секретар в Постоянната делегация на България към НАТО в Брюксел и много други, като очакването е за посланическо назначение след мандата му като служебен министър.

Здравеопазване

бТВ съобщава, че поста си ще запази и министърката на здравеопазването Галя Кондева. Засега Клуб Z не може да потвърди тази информация.

Наскоро Кондева даде заявка, че би останала в още едно служебно правителство. Сегашният ѝ мандат обаче ще се запомни със скандала с детската болница, след като стана ясно, че привечер в един петъчен ден кабинетът светкавично и без никакви обсъждания е гласувал за изграждането на частната "Мама и аз". Формално предложението се внася от ресорното министерство. По-късно Кондева се оправда с редицата институции, през които минавало едно такова одобрение, преди то да се озове в Министерство на здравеопазването.

Последва обаче поредица от скандали около частната болница. Премиерът даде казуса на ДАНС, а антикорупционната комисия погна обществения съвет за изграждането на държавното лечебно заведение за деца. 

Иначе през 2022 г. Кондева оглави Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, която завари в много тежко финансово състояние. 

Култура

Че би останал като служебен министър заявка даде и титулярът в културата Найден Тодоров. Тодоров заема поста служебен министър и в кабинета с премиер Гълъб Донев от 3 февруари до 6 юни 2023 година. 

Директорът на Софийската филхармония и диригент няма нужда от представяне, а биографията му надскача културните среди. Но и в неговия мандат в кабинета "Главчев" не се размина без скандал.

Поводът бе предложението последният председател на Комитета по култура в Живкова България Георги Йорданов да бъде награден с орден "Стара планина" (първа степен) за големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Министърът се оправда с инициативния комитет, стоящ зад предложението.

Образование

Неофициално, очаква се поста си да запази и Галин Цоков. Министърът на образованието стана такъв в мандата на кабинета "Денков". За разлика от колегите си, които си направиха отвод, след като Мария Габриел внесе имената им "насила" при президента след провалените преговори за ротация, Галин Цоков остана. Така той, както Калин Стоянов и зам.-министъра на е-управлението Валентин Мундов, дадоха заявка, че искат пак да са в изпълнителната власт.

Впоследствие Главчев покани и тримата като титуляри и в своя кабинет (заедно с друг "отцепник" - Георги Гвоздейков, министър на транспорта).

Голямата въпросителна обаче все така остава кой ще бъде министър на вътрешните работи. Както е известно, Калин Стоянов и Делян Пеевски искат Стоянов да остане на поста, а от ПП-ДБ са твърдо против.