Над 4 часа продължи днес общото заседание на комисиите по образование и комисията по демографската политика, семействата и децата - за опасността от "ЛГБТ пропаганда" в училище.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов очаквано водеше двойното заседание, като председател на създадената тази година нова комисия. Изслушваха се представители на 18 организации, подкрепили приетия законопроект срещу "ЛГБТ пропагандата", както и представители на 4 организации, обявили се против него. Те изказваха своите гледни точки за опасността за децата от такава пропаганда.

Сред организациите са основно инициатори на "Шествие за семейството" и подобните му контрапотести срещу София Прайд, които се появиха в последните години. Те представиха редица фалшиви или манипулирани случаи, християнски концепции за "традиционната сексуална ориентация" и други свои тези.

В центъра на обвинението - защото комисията бързо се превърна в съд срещу една организация - бе фондация "Сингъл степ", организирала анкета сред подрастващите в училище по ЛГБТ въпроси. Както стана ясно, анкетата е само за лица над 18 години (а много ученици завършват и след навършени 19), рекламирана е само до тях (социалните мрежи не позволяват таргетиране под 18) и е изцяло анонимна и онлайн. Според "Възраждане" те са извършили ред нарушения на образователни закони, закона за закрила а детето, и престъпления по Наказателния кодекс.

От Министерството на образованието и науката в самото начало ясно заявиха, че не е имало никакви сигнали за ЛГБТ пропаганда - това бе повторено неколкократно. Изясни се, че лицензът на "Сингъл степ" за социална дейност е дело на междуведомствена комисия, и им дава право и да извършват проекти за "деца от ЛГБТИ общостта". Това подпали Костадинов, който обясни, че такова нещо не съществувало:

"Деца, които са част от ЛГБТ общността? В кой точно закон е закрепен този термин - деца от ЛГБТ общността? Защото децата имат настойници, те не са част от една общност, а от семействата си", отсече той.

Както и Костадинов, така и представителите на организациите, които го подкрепят, и депутати от други партии не спестиха откровено хомофобски изказвания:

"От години ни обясняват, че няма такова нещо като нормално и ненормално - хомосексуализмът е нормален. Какво ще е следващото - убийството да е нормално? Грабежът? Да не говорим за други много по-сериозни престъпления и извращения", отбеляза той.

Костадинов заплаши и българските учители, които нарушат забраната за "ЛГБТ пропаганда" - като посочи, че той самият е бил учител.

"Като бивш учител знам, има предвидени наказания, свързани със закона за труда. Наказанията са три - забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Сега. ако направи същото нещо с това, което касае хомосексуалната пропаганда..."

Анти-ЛГБТ организациите - патриотични и родителски - изтъкваха различни фалшиви или манипулирани "новини" от последните години, свързани най-вече със сексуалното образование в училище и често нямащи нищо общо с ЛГБТ. Бяха цитирани фейк новини за наръчник на ЮНЕСКО за сексуално образование, бе изтъкнат случая с книгата "Да пробудиш драконче" на Николай Теллалов, в който двама герои говорят за секс и която никога не е обявявана за детска книга.

Бе коментиран и случаят с брошурата на ЛГБТ организацията "Билитис", която според тях не е разпространявана в училище. Дама от една от организациите обяви, че това е станало с нейната дъщеря, която получила книгата в медицинския кабинет - но ставало дума за частно училище, на което тя не му помни името.

От БСП не се свениха да изтъкнат, че те първи са организирали референдум срещу джендър пропагандата - и да се възмутят заедно с бившата си лидерка на "скандалните" брошури.

В дискусията за кратко участва Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ. От обединението не направиха опит да участват адекватно. Тя първа направи опит да изтъкне, че няма никакви сигнали за такова нещо в институциите. Подчерта и че няма засечена никаква вреда за децата - но не коментира и въобще не спомена дори ЛГБТ хората или сексуалната ориентация.

После отбеляза:

"Благодаря на почти всички участници, че подкрепят личната свобода на всеки индивид да следва свой път. Защото това е, което чух от почти всички участници тук. Благодаря на тези, които разбират, че имаме огромни проблеми в образователната система."

След което говори 10 минути за други проблеми в образованието - с тормоза и насилието в училище.

В крайна сметка заседанието завърши с привиден триумф за Костадин Костадинов, който обяви, че "Сингъл степ" трябва да загуби лиценза си, че от "Възраждане" са сезирали прокурата, и че данните от тяхното изследване са фалшифицирани и ще се ползват за убеждаване, че има много гейове в училище.