"Почти единодушна подкрепа" за ДПС на почетния председател на партията Ахмемд Доган, ако се изправи на предстоящия вот срещу някакво ДПС на Делян Пеевски.

Това е отчел последният сондаж на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи преди парламентарните избори на 20 октомври.

Той обхваща 802 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 1 и 9 август и е по поръчка на Българската национална телевизия. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а моментна снимка към началото на август, застраховат се социолозите.

Към началото на месеца сигурността на гласуване за Народното събрание е 28,4%, според декларациите на респондентите. От всички гласуващи 2,5% се очаква да гласуват с "Не подкрепям никого", като трябва да се имат предвид нюансите, които произтичат от факта, че август не е най-удобният месец за демоскопска картина, неяснотата в изборните списъци, несигурността в каква посока декларативната активност ще се отрази на самия терен и т.н., посочват от "Галъп". 

Ако изборите бяха в началото на август, резултатите вероятно биха били следните:

  • ГЕРБ-СДС - 25,2%
  • "Продължаваме промяната-Демократична България" - 15,2%
  • ДПС - 14,5%,
  • "Възраждане" - 14,2 на сто
  • БСП - 7,3%
  • "Има такъв народ" - 6,2 на сто

Т.е. ДПС е изместена от второто място, което спечели на вота през юни, а битката, в рамките на статистическата грешка, ще се води за третото място между Движението и "Възраждане". Но и за второто - заради все пак малката разлика

"Неяснотата на явяване при различните формации и разпадните процеси допълнително затрудняват картината и показват известно цялостно разколебаване в електоралния корпус на ДПС. Социологически експеримент с директен въпрос за избор между формации на Ахмед Доган и Делян Пеевски дава почти единодушна подкрепа сред електоралния сегмент за Ахмед Доган.

Изборният процес обаче по правило е подчинен и на прагматични фактори или на скрити вотове, които са трудно уловими в анкетната ситуация" - правят уговорка от "Галъп".

И при БСП не е ясно дали и как ще се отразят процесите на вътрешни противоречия, както и на външна консолидация. Експериментът с шоукарта показва, че ново обединение не повлиява чувствително на потенциални резултати.

Освен ИТН с нейните 6,2%, на сравнително удобна позиция е и "Величие" с 3,6 на сто, т.е. разпадналата се на втората седмица от влизането си в сегашното НС, е близо до бариерата от 4% за попадане в парламента отново.

Близо е и МЕЧ - на отцепника от ИТН, а после и от ПП, Радостин Василев. Тя е с 3,4%.

"Не е възможно към август да се каже коя формация се представя по-добре, а и е сложно да се калкулира разломът в средите на "Величие". Директен въпрос показва, че потенциалът около Михайлов е по-висок от този при Марков", посочват от "Галъп" като се има предвид "Величие" на идеолога на партията Ивелин Михайлов срещу групата отцепници около бившия председател на парламентарнатта група - "полковник" Николай Марков.