Единственият задържан по разследването за необезпечен кредит от близо 150 милиона лева, даден от държавната Българска банка за развитие - Иван Георгиев, излиза на свобода срещу гаранция от 50 000 лева.

Това съобщава БНТ, като уточнява, че самата прокуратура му е наложила тази мярка за неотклонение. От държавното обвинение са потвърдили пред "По света и у нас".

Както и Клуб Z писа, вследствие на акция, активирана в средата на седмицата, трима са обвиняеми за кредит от близо 150 млн. лв. даден от държавната ББР на фирмата на Румен Гайтански - Вълка "Роудуей канстръкшънс".

Обвинени бяха самият Гайтански (като подбудител на длъжностното присвояване), бившият шеф на ББР и обичайно свързван с Делян Пеевски - Стоян Мавродиев (като извършител) и споменатият адвокат Иван Георгиев - като помагач. Ролята на последния е, че физически той е получил кредита.

Обвинението срещу Георгиев беше предявено вчера следобед. Той е бил с полицейска мярка - задържане до 24 часа.

Гайтански и Мавродиев обаче все още не са открити.

От изявление на прокуратурата вчера стана ясно, че делото е било образувано по сигнал през 2022 г., после прекратено от наблюдаващия прокурор през 2023-та, но е "размразено" през януари 2024 г. с постановление на Върховна прокуратура.