За кредита от близо 150 млн лв. от ББР за дружеството на Румен Гайтански - Вълка вече има трима обвиняеми. След като делото е прекратявано веднъж през 2023 г., сега то вече е за "длъжностно присвояване в особено големи размери, което представлява особено тежък случай" и допуска от 10 до 20 г. затвор и конфискация, стана ясно от брифинг на прокуратурата.

Стана ясно още, че е интересна съдба на делото - то е образувано за престъпление по служба по сигнал през октомври на 2022 г. Самият кредит е от 2019 г.

На 5 май 2023 г. прокурор го е прекратил, защото сметнал, че няма доказателства за това престъпление. Апелативната прокуратура изцяло потвърдила постановлението му.

Върховната касационна прокуратура обаче открила, че наистина няма доказателства по този текст от НК. "Но са констатирани пропуски в разследването" - не са достатъчно добре изследвани връзките между фирмите, които по-натам си разпределили парите от кредита, и може да има данни за друго престъпление. И го върнала на същия наблюдаващ прокурор. Отмененото постановление за прекратяване е с дата 12 януари 2024 г.

Така прокурорът почнал отново работа по него и то било преквалифицирано като споменатото длъжностно присвояване. Разпитани са (енергично) свидетели, изискани са документи от ББР, НАП и мн. др.

По-късно през тази година делото е иззето от следователя и възложено да работи по него на инспектор от Комисията за противодействие на корупцията.

Именно тя вчера бе аванагрд на претърсванията и изземванията у Румен Гайтански - Вълка.

Двамата с Мавродиев са привлечени задочно, издирват се, но засега няма данни, които да твърдят черно на бяло, че са изчезнали. Фактът е, че в ареста е единствено третият обвиняем - Иван Георгиев, официален представител на "Роудуей канстръкшънс", която е усвоила кредита от ББР.

Стоян Мавродиев ще бъде обвинен като извършител на деянието, Гайтански - като подбудител, а третият - като помагач.

Прокурорите признаха, че "не могат да кажат" дали Ахмед Доган ще бъде подведен под отговорност, в качеството му на собственик на ТЕЦ-Варна. И че засега не знаят дали "съответното лице съзнава тези обстоятелства".

Но изрично зам. градският прокурор Деян Захариев обяви, че се "анализира дали има съпричастност и от други лица от ББР" и че може да има и други обвинения, като конкретно посочи пране на пари, "с оглед паричния поток от реализирания кредит".

Иначе друга от зам. градските прокурори и говорител Десислава Петрова призова "към политическа ненамеса в нашата работа". Защото...

"Прокуратурата на Република България не се съобразява с политическия тайминг . Натискът върху съдебната власт да съобразява поведението си с политически стремежи е политическа намеса в нашата работа. Нека да бъдем оставени да си свършим работата."