"Калин Стоянов продължава да затъва в интриги."

Това пише в своя позиция депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. 

Както Клуб Z писа - в нарочно изявление на вътрешния министър сутринта той обвини Божанов, че е звънял на директора на отдел "Кибепрестъпност" в ГДБОП, да се интересува "от материали, които се работят в службата – от кой са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях".

Ясно е, че става дума за сайта "Ново начало", който пародира политическия проект на Делян Пеевски и зад който стоят Божанов и Ивайло Мирчев от ДБ.

Според трактовката на министъра обаче "трябва да се прави разлика между свобода на словото и сайтове за разпространение на фалшива информация и манипулация!".

Сега Божанов пише по повода:

"След като МВР свали сатиричния сайт "Ново начало", малко преди да комуникираме публично опита за цензура, се обадих на директора на Киберпрестъпност в ГДБОП, за да попитам дали сайтът все пак не е извършил някакво нарушение (натам ни пратиха и от хостинг компанията). Абсолютна лъжа e, че съм оказвал натиск за каквото и да било, както твърди министърът."

Той има различна версия и за отношенията си с "Кибепрестъпност" на ГДБОП, обратна на тази на Калин Стоянов - че бранел независимостта на служителите, едва ли не с гърдите си.

"И е непочтено Калин Стоянов да въвлича дългогодишни служители на МВР в опитите си да запази поста си, като ги слага под прожекторите. Професионалните ми отношения с директора на "Киберпрестъпност" датират отдавна и комуникираме работно - напр. миналата седмица имахме работна среща в ГДБОП по един законопроект. Вкарването му е политическа интрига от страна на министъра ерозира доверието в МВР.

Министърът не даде отговор защо сваля сатиричен сайт, така че продължаваме да очакваме този отговор - кой и как реши, че може да разпорежда сваляне на интернет страница, само защото тя не се харесва на Пеевски."

"Недопустимо е през 2024 г. в България МВР да спира сайтове по поръчка на политик, дори и той да е най-корпулентният."

Другият замесен в историята със сваления сайт - Иво Мирчев, също коментира с думите: "Напънала се планината и родила мишка."

Той продължава да повтаря и няколко свои въпроса:

1. Защо ГДБОП сваля сатиричен сайт, без да има риск за националната сигурност, или да става дума за организирана престъпност?

2. Кой е наредил на ГДБОП да направи това?

3. Обадил ли се е Пеевски на министър Стоянов с гореща молба това да се случи, защото някой се е засегнал от изнесената в "Ново начало" информация?

4. ГДБОП изпратили ли са на хостинг компанията съответното писмено разпореждане или това се е случило по телефона? Ако е по телефона, кой от ГДБОП се е свързал с хостинг компанията и какъв е бил разговорът?

5. Участват ли IT експерти на ГДБОП в DDoS атаките по сайта вече трети ден, целящи да го направят недостъпен?

6. Участват ли IT експерти на ГДБОП в кампания по дискредитиране на сайта в международни системи за киберсигурност (фалшиви доклади за съдържание за възрастни, порнография и др. в "Ново начало")?

7. Кой дава право на МВР да решава кое е фалшиво и кое не, да се произнася по съдържание?

8. Защо министърът сравнява "Ново начало" с журналистика? Такава в сайта няма и никъде няма подобна претенция. Ако Стоянов толкова разбира от журналистика, отдавна трябваше да е свалил ПИК.