В почти среднощна позиция късно в петък от Минтистерството на регионалното развитие и благоустройството остро възнегодуваха срещу сълидера на ПП Кирил Петков - който опитвал "да използва институцията и нейните агенции за манипулация с цел политически дивиденти".

Починът малко си прилича с този на МВР - откъдето вчера сутринта пък обвинихя Божидар Божанов (ПП-ДБ) в груба политическа намеса - защото звънял в ГДБОП да попита какви са точно нарушенията, заради които е свален сайтът пародия на Пеевски - "Ново начало".

Доколкото може да се съди, гневът на МРРБ, което усвоява и разпределя милиарди за инфраструктура, е че Петков вчера се снимал с директора на АПИ инж. Йордан Вълчев и са обсъждали - докъде е проектът за изграждане на система за реверсивно движение на пътя София-Владая-Перник.

Самият Петков посочва, че това е било негово обещание (той е водач на листата в Перник) и че ще следи за напредъка на проекта.

"Нашата позиция е категорична и непоколебима – ние работим за гражданите на Република България, не за политическите интереси на партиите и техните лидери. Няма да позволим на никого, включително на г-н Кирил Петков, да се намесва в работата на министерството и да пречи на изпълнението на инфраструктурните проекти (?!), които са от съществено значение за развитието на страната. Не приемаме намесата и лъжите на политическите фигури и ще се борим с всички средства срещу тези опити."

От ведомството казват, че то не е "игрище за политически манипулации".

И уточняват изрично - че Петков не е търсен за мнение по повод пътя София-Владая-Перник

"Правим и следното уточнение по повод среща на г-н Кирил Петков на 16 август в Агенция “Пътна инфраструктура“: г-н Петков никога не е участвал в работата на министерството или ресорните му агенциите. Г-н Петков не е и участник в разработването на инфраструктурните проекти или други дейности на МРРБ, вкл. и изграждането или ремонтни дейности на пътища. Също така никога не е търсено „експертното“ му мнение по темата за реверсивното движение на пътя София-Перник, както и по други теми."

Държавният песцентър се е разработил усилено и е публикувал споменатата позиция в 21:38 ч в петък вечер.

Клуб Z припомня, че МРРБ, през което протичат милиарди, бе един от щеткотливинте въпроси по време на краткотрайното правителство на Кирил Петков. Тогава то бе управлявано от Гроздан Караджов ("Има такъв народ"), а след краха на правителството имаше спорове, че една от причините е, че той поискал допълнително над 3 млрд лв. за разплащане на пътищарите.