Руското министерство на външните работи заяви вчера, че е извикало италианската посланичка в Москва Чечилия Пичони във връзка "незаконно преминаване на границата" от страна на кореспонденти на италианската държавна медия РАИ, които са отразявали през тази седмица ситуацията в руската Курска област, предаде Ройтерс.

"На 16 август италианската посланичка в Москва Пичони беше извикана в руското външно министерство. Към посланичката беше отправен настоятелен протест заради действията на снимачния екип на държавната медия РАИ, който е влязъл незаконно на територията на Русия, за да отразява престъпното терористично нападение на украинските военнослужещи в Курска област", заяви министерството, цитирано от ТАСС и БТА.

От руското външно министерство подчертаха, че извършените от италианските граждани действия подлежат на разглеждане според Наказателния кодекс на Русия и "компетентните органи предприемат необходимите мерки за установяване на обстоятелствата на извършеното от служителите на РАИ престъпление".

Италианското министерство на външните работи заяви пред Ройтерс, че посланик Пичони е обяснила пред руските власти, че РАИ и новинарските екипи на медията "планират дейностите си по напълно независим и автономен начин".

РАИ излъчи в сряда първите заснети от чуждестранна медия кадри от руския град Суджа, който беше превзет в първите етапи на украинското навлизане.

Италианският снимачен екип изглежда е бил придружен от украински военен екип, докато излъчваше кадри от засегнатия град.

По-рано близкият до правоприлагащите органи в страната руски канал "База" съобщи, че министерството на вътрешните работи на Русия възнамерява да започне наказателна процедура срещу двамата журналисти от РАИ за нелегално пресичане на държавната граница.