"Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза."

Това обяви досегашният служебен премиер Димитър Главчев. След отказа на президента Румен Радев да подпише указ за състав на ново служебно правителство, което да организира следващите предсрочни избори, Главчев и неговият кабинет продължават да изпълняват задълженията си. До тази ситуация се стигна, след като номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева отказа да смени като вътрешен министър Калин Стоянов, а Радев обяви, че няма да издаде указ.

Така сегашният служебен кабинет остава действащ, а в него МВР-шеф отново е Стоянов. Самият Главчев по-рано нееднократно беше обявявал готовността си отнова да е министър-председател, но внезапно преди старта на процедурата по номиниране обяви, че се оттегля. Така от "домовата книга" се появи името на Кожарева, която беше негова заместничка в Сметната палата. Сега обаче се оказа, че желанието да премиерства не е напуснало Главчев.

"Мое задължение е страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация. Предвид създалото се положение и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер", декларира той.

.

В това си волеизявление обаче Главчев не посочва как смята да действа по спорния казус "Калин Стоянов".