От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са резервирани към идеята на ГЕРБ Димитър Главчев да остане премиер и да се отива бързо на избори с нов вътрешен министър. Това стана ясно от изявление пред журналисти на Асен Василев – съпредседател на партия „Продължаваме промяната“ (ПП), предавано на живо във фейсбук-канала на партията. То бе направено малко след днешната пресконференция на ГЕРБ и Бойко Борисов.

„Радвам се, че и Бойко Борисов се е присъединил към призивите Калин Стоянов да не бъде министър на вътрешните работи. Неговото поведение е абсолютно недопустимо, да си организира в работно време политически протест на полицията, която е абсолютно деполитизирана“, посочи Василев.

Според него всички постове по т. нар. домова книга, от която могат да се назначават служебни премиери, следва да бъдат запълнени с честни конкурси.

„Какво означава „честни конкурси“? Номинации, в това число където е предвидено от закона и от непарламентарни формации, всичко това да мине под прожекторите; хората да разберат кои са тези... пълна проверка и разговори с тези хора и в антикорупционната комисия... и за професионални качества.

И тук не става въпрос един човек да се назначи, когото след това президентът да избира (за служебен премиер – б.р.). Тук става въпрос – имаме омбудсман, имаме двама заместници (заместник-председатели) на Сметна палата, така че има поне няколко човека и няколко позиции, които трябва да бъдат попълнени и те седят с изтекли мандати“, заяви още Асен Василев.

Има ли обаче време за това и може ли да бъде изход назначаването на ново служебно правителство с премиер Димитър Главчев и без Калин Стоянов?

„Това трябва да го каже президентската институция, а не ние като партия“, отговори Асен Василев, но добави: „Аз съм имал разговори с конституционалисти по повод това, което се случи вчера. И това, на което те обърнаха внимание, е, че г-н Главчев, ставайки и външен министър, а не само министър-председател, влиза в несъвместимост с длъжността шеф на Сметна палата и оттам нататък най-вероятно е дисквалифициран за втори мандат като служебен премиер. Но това трябва да го кажат конституционалисти, не можем да го кажем ние.“

„Трябва да се търси всъщност най-стандартният изход. Най-стандартният изход е позициите с изтекли мандати да бъдат попълнени“, заяви още съпредседателят на ПП.

След констатация на репортерка, че няма време, Асен Василев отвърна: „Мисля, че е много по-важно за държавата да направим нещата по правилния начин, така че те да са устойчиви, а не – имаше една поговорка „Бързата кучка слепи ги ражда“.

Как обаче ще се отговори на упреците, че ще назначават свои хора?

„Всеки един – председател на Сметна палата, зам.-председател на Сметна палата, омбудсман, шеф на БНБ, подуправители на БНБ, - всички тези хора оттук нататък, когато се прави проучването дали те стават, в крайна сметка цялата зала ги избира, не ги избира един човек и не се избира една личност; избират се набор от хора (има в момента с изтекли мандати поне трима). Всички тези хора в момента, в който им се прави подборът, на тях трябва да се задават въпроси готови ли са да станат служебен министър-председател, ако президентът им предложи. Ако станат служебен министър-председател, как биха подходили при избора на кабинет. Това са нормални въпроси. Това не е някой да назначи един конкретен човек, който да бъде даден на президента. Това според мен е най-грешното нещо.“

За днес имало насрочени две срещи в парламента.

„Едната е Председателски съвет, на която ние отиваме, но ако там, разбира се, е г-н Пеевски, ние нямаме какво да правим там, тъй като той е в основата на тази криза. След това имаме среща с всички парламентарни групи без г-н Пеевски в 12,00 ч., където сме поканили хората и ще предложим точно това – да се процедира по закон. По закон имаме хора с изтекли мандати, тези длъжности трябва да бъдат попълнени...“

Според Асен Василев парламентът следва да прекъсне ваканцията си и да започне да върши работата по съответните назначения.

„Времето тече, но има достатъчно време, в което може да се случи“, заключи Асен Василев.

Припомняме, че вчера след отказа да назначи служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова-Кожарева, президентът Румен Радев поиска точно това – Народното събрание (НС) да попълни „домовата книга“ с опции за служебни премиери.