Върховният касационен съд със свое решение отменя потвърдената присъда на двама от участниците в т.нар. някога мегадело "Октопод" - Марчело Джотолов и Янко Попов.

Те имат по 3 години условна присъда от Апелатевен съд-София за изнудване - че принудили бившия полицай Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв. Покойният вече Алексей Петров бе оправдан по същия казус - като подбудител. 

Не е пресилено да се каже, че това дело е изумително.

Арестът на Алексей Петров е от февруари, 2010 г.

"Делото срещу "Октопода" започва на 12 декември.", тръбят с приповдигнат тон медии.

Годината на цитираното заглавие е 2011 г.

Самите деяния, за които са обвинени Марчело Джотолов и Янко Попов пък са извършени между януари и април 2007 г.

Междувременно държавата (под давление на Цветан Цветанов и ГЕРБ) създаде Специализирания съд - то бе спряно и, понеже е за "организирана престъпна група", продължи там... Това обаче стана чак през 2015 г.

Джотолов и Попов получават осдителни присъди, но през 2022 г. ВКС вече връща веднъж процеса на Апелативния съд. Това решение е от 21 септември преди две години..

Сега върховните съдии се мотивират, че въпреки това сега апелативната инстания отново не е изпълнила в цялост техните указания. Както и че въззивното решение не отговаря в пълнота на изискванията - САС да посочва основанията, поради които не е приел доводите на жалбоподателите.

Налице са и нарушения по доказателствата.

През годините освен Алексей Петров, края на "Октопод" не дочака и соченият през годините за негова дясна ръка и съподсъдим - Антон Петров-Хамстера. Той загина при катастрофа през август, 2021 г

През 2021 почина и бившият върховен прокурор и бивш член на ВСС Цеко Йорданов, който също бе сред обвиняемите в началото на сагата.
Макар прокуратурата да отказа да го обвинява още през 2015-а, той осъди държавата за 80 000 лв. преди смъртта си.