Луи XIV си тръгна от България и вече двама души трябва да се разберат за служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев коментира пред бТВ отказа на президента Румен Радев да назначи служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова-Кожарева, заради присъствието в този кабинет на Калин Стоянов като вътрешен министър.

Според Василев това означава, че промените в Конституцията работят.

"Какво знаете, след като беше променена Конституцията, няма как един човек да си назначи цялата власт като Луи XIV. Трябва двама души да се разберат, а както видяхме това не е възможно - говоря за президента и за потенциалния нов служебен премиер", каза още Василев.

И допълни:

"Нашето предложение, когато разглеждахме промените в Конституцията, беше редовното правителство да работи, докато не се избере ново. Впоследствие това беше преформатирано в това да има служебно правителство, но премиерът да се избира от определен списък с хора".

Бившият вицепремиер посочи, че едноличното назначаване на служебно правителство е в ущърб на държавата, като даде пример с това, че в продължение на 13 години България трябва да плаща по 1 милион всеки ден на Турция заради сключен неизгоден договор от служебния кабинет на Гълъб Донев, назначен от президента РУмен Радев.

"Да, поемаме отговорност, че един човек не назначава цялата власт еднолично", отговори той на въпрос дали "Продължаваме промяната - Демократична България" носят отговорност за настоящата политическа криза.

Според Василев кандидатите за служебен премиер, които са в ръководството на БНБ, "могат да поемат поста служебен премиер, но след това не могат да се върнат на позицията си". Такъв проблем обаче нямало за хората от ръководството на Сметната палата. Проблемът с Димитър Главчев бил в това, че той стана и външен министър, освен служебен премиер.

"Проблемът в момента е, че "домовата книга" е празна. Омбудсманът си тръгна в края на предишния редовен кабинет. Беше започнала процедура за назначаването на нов, но падна правителството и излязохме в предизборна кампания. В Сметната палата има изтекли мандати на зам.-председателите", каза още бившият вицепремиер.

Според Асен Василев кабинет ще бъде избран. Това, което от "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат, е да се попълни "домовата книга".

Василев каза още, че единият голям дефект на конституцията - едноличната власт на президента при служебни правителства - вече е поправен. Другият голям дефект обаче - едноличната власт на главния прокурор - продължава да бъде актуален, след решението на Конституционния съд, който отмени поправките, свързани със съдебната реформа. Василев изтъкна, че все пак механизмът за разследване на главния прокурор, е останал. На въпрос доколко този механизъм ще работи той отговори, че това зависи пряко от това какви решения ще взима ВСС.

Според Василев страната е свидетел на война между два мафиотски клана – единият бил на Делян Пеевски, а другият на Ахмед Доган.

"ГЕРБ според мен са подчинени все още на г-н Пеевски", обясни съпредседателят на ПП, - въпреки че трябва да поздравим г-н Борисов, че вчера за първи път май направи стъпка встрани от това подчинение, като все пак се обяви против Калин Стоянов въпреки желанието на Пеевски."

Цялото интервю тук: