„Левицата“ решително осъжда румънския президент Радев за това, че подписа анти-ЛГБТИК (LGBTIQ - бел. ред.) закона. Омразата, дискриминацията и насилието срещу ЛГБТИ хората трябва да бъде предотвратявана и срещу нея да се води борба. Осигурете достъп до информацията и отхвърлете закона сега.“

Не, няма никаква грешка.

Радикалната левица в Европейския парламент обяви Румен Радев за румънски президент, съобщи „Политико“.

Това се съдържа в неин призив към него, публикуван в платформата Х. Той е във връзка с отказа на Радев да наложи вето върху сочения за анти-ЛГБТИК-закон, приет от Народното събрание.

Преди два дни от Европейската комисия съобщиха, че са поискали разяснение от България за приемането на поправките в Закона за предучилищното и училищното образование, чрез които се забранява "ЛГБТИК пропагандата в училище".

От десетилетия насам на Запад често бъркат България с Румъния.

Либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), част от която са евродепутатите от ДПС и ПП, поиска Еврокомисията да разследва закона.

„Този закон противоречи на основните права и свободи, признати от международното право и изисква вниманието на Европейския парламент и пълно разследване на Европейската комисия, за да бъдат твърдо защитени правото и ценностите на ЕС“, съобщават евролибералите в Х.

По-късно през деня левицата в ЕП все пак изтри оригиналния пост и публикува нов, в който Радев е правилно посочен като български президент.