МВР издирва бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев в страната. Това съобщават "Сега" и Нова тв, цитирайки източници от разследването.

Издирването - без изненади - е по искане на Комисията за противодействие на корупцията, след като Мавродиев не бил открит на известните му адреси.

Водената от Антон Славчев КПК бе и авангард на разследването за кредит от близо 150 млн. лв., даден от ББР на фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

Следващата стъпка в издирването е прокуратурата да поиска от съда европейска заповед за арест на Мавродиев.

Както и Клуб Z описа - делото е за "длъжностно присвояване в особено големи размери", като интересно е, че за подбудител е обвинен Вълка, който е частно лице и не е бил на държавна служба.

Първоначално то е образувано за престъпление по служба по сигнал през октомври на 2022 г. Самият кредит е от 2019 г.

На 5 май 2023 г. прокурор го е прекратил, защото сметнал, че няма доказателства за това престъпление. Апелативната прокуратура изцяло потвърдила постановлението му.

Върховната касационна прокуратура обаче открила, че наистина няма доказателства по този текст от НК. "Но са констатирани пропуски в разследването" - не са достатъчно добре изследвани връзките между фирмите, които по-натам си разпределили парите от кредита, и може да има данни за друго престъпление. И го върнала на същия наблюдаващ прокурор. Отмененото постановление за прекратяване е с дата 12 януари 2024 г. - тоест, тогава делото е "събудено".

След това е иззето от следствието и е връчено на КПК.

Още в началото бе задържан само третият участник, който формално е получил кредита.

После Румен Гайтански се предаде, но за Мавродиев бе писано, че живее основно в Гърция, както и че не може да бъде открит да му предявят обвиненията.

Самият Мавродиев през дългата му кариера - белязана с впечатляващи скандали, бе смятан за много приближен на някой си "Шиши".

През лятото на 2020 г. - въпреки огромната обществена енергия, избухнала срещу правителството на ГЕРБ и тогавашния главен прокурор Гешев, Мавродиев се прочу с фразата си:

"Шиши не дава предсрочни избори."

И излезе пророк - въпреки многохилядните протести предсрочни избори нямаше.